Nic není jako dřív. Personalisté popsali, jak pandemie změnila trh práce

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
27. 8. 2020 7:10
Pracovní trh se změnil. Podle personalistů není nic jako před koronavirovou pandemií. Ve svých průzkumech se snaží přijít na to, co nás čeká v nejbližších měsících - zda budou firmy nabírat, nebo propouštět, přidávat, nebo naopak mzdy snižovat. Řeší také to, jak se budou chovat zaměstnanci. Podívejte se, k čemu došli.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Novou práci lidé hledat budou, ale neseženou ji

Sehnat novou práci nebude už tak snadné jako v minulých letech. "Lidé si začnou svých pracovních pozic víc vážit a ubude fluktuantů. Před pandemií bylo těžké sehnat i zaměstnance bez jakékoliv odbornější kvalifikace. Uchazeči toho využívali, měli až nesmyslné požadavky a často měnili práci," tvrdí dále Hyklová. 

Jenže jak zjistil průzkum Hays, lidé ke změně práce chuť mají. "Ochota ke změně pracovního místa je vysoká. Řada zaměstnanců hledá nové výzvy, ať už v důsledku propouštění, nebo protože nemohou svou práci vykonávat v obvyklém rozsahu či obvyklých podmínkách," uvádí Bodnár.

  • Jen pět procent respondentů podle průzkumu změnu pracovního místa striktně odmítá. Nejčastěji kvůli obavám, že během zkušební doby mohou o práci přijít. Ale pro dvě pětiny zaměstnanců je změna nebo získání nového pracovního místa kvůli dopadům šíření koronaviru nutností a dalších 55 procent zaměstnanců se změně místa nebrání, pokud jim bude nabídnuta zajímavá příležitost.

Hays nicméně upozorňuje, že průzkum provedla pouze mezi takzvanými "bílými límečky" - tedy mezi mezi manažery a lidmi, kteří pracují převážně v kancelářích. "Situace u modrých límečků, tedy u dělnických pozic, může být jiná," dodal Bodnár. Lidé z této skupiny, kteří hledají nové uplatnění, chtějí nejvíce zajímavou pracovní náplň a láká je i kariérní rozvoj a možnost skloubit pracovní a osobní život.

  • U nižších pozic je nejlákavější vyšší mzda a benefity. To zase ukázal průzkum společnosti Randstad, která se zaměřuje na nižší pozice. 

"Výši mzdy jako hlavní důvod změny zaměstnavatele v našem průzkumu zmínilo 55 procent respondentů. K dalším důvodům patřily méně atraktivní benefity a nedostatek příjemné pracovní atmosféry i nejistota zaměstnání," říká generální ředitel společnosti Jacek Kowalak.

Necelá třetina českých zaměstnanců, kteří opustili předchozího zaměstnavatele z důvodu vyššího platu, podle něj jinde získala mzdu vyšší až o 10 procent. Pětina respondentů uvedla, že jim nový zaměstnavatel nabídl mzdu vyšší až o 20 procent.

  • Při rozhodování, zda zůstat, nebo odejít od stávajícího zaměstnavatele, podle Kowalaka nehrají roli pouze finanční důvody. "Kvůli ochlazení ekonomiky a rostoucí nezaměstnanosti to bude stále častěji jistota práce. Očekáváme, že chuť lidí měnit práci se v následujících měsících výrazně sníží," dodává.
 

Právě se děje

Další zprávy