Nic není jako dřív. Personalisté popsali, jak pandemie změnila trh práce

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
27. 8. 2020 7:10
Pracovní trh se změnil. Podle personalistů není nic jako před koronavirovou pandemií. Ve svých průzkumech se snaží přijít na to, co nás čeká v nejbližších měsících - zda budou firmy nabírat, nebo propouštět, přidávat, nebo naopak mzdy snižovat. Řeší také to, jak se budou chovat zaměstnanci. Podívejte se, k čemu došli.
Práce. Ilustrační foto
Práce. Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Práce z domova? Uvidíme.

V minulosti sen mnoha zaměstnanců v podobě práce z domova se v pandemii stal skutečností. 

"Podle našeho průzkumu využilo během pandemie 64 procent společností home office - především u kancelářských pozic, 59 procent firem realizovalo schůzky formou videokonferencí a 26,5 procenta firem hledalo nové zaměstnance prostřednictvím on-line pohovorů. Lze předpokládat, že většina těchto změn se stane běžnou součástí chodu firem i v budoucnu. Obecně řečeno pandemie zdigitalizovala fungování firem a v oborech, kde je to možné, bude hrát on-line komunikace i nadále prim," popisuje Hyklová z Advantage Consulting.

  • Doplňuje, že pokud firmy od nabídky práce z domova neupustí, odpadne jim část nákladů. "Přes 30 procent firem uvedlo, že zavedením práce z domova ušetřily na hrazení cestovních nákladů, 32 procent respondentů uvádí, že jim klesly náklady za používání tiskáren, stejné procento ušetřilo na občerstvení pro zaměstnance a 21 procentům firem klesly náklady za energie. Přes 98 procent firem navíc nehradí svým zaměstnancům provoz domácích kanceláří," říká Hyklová.

Ale zda budou firmy home office ve velké míře nabízet dál, je podle odborníků z Hays těžké odhadnout. "Práce z domova zatím není uzavřeným tématem. Zhruba třetina lidí zatím neví, v jakém režimu bude pracovat po skončení prázdnin. To je hrozně moc. Firmy by měly se zaměstnanci více komunikovat a vysvětlit své plány," říká Bodnár.

Pouze práci z kanceláře uvedlo v průzkumu nyní 22 procent respondentů. Zhruba čtvrtina lidí prý bude pracovat v následujících měsících z domova částečně a plně na dálku bude pracovat devět procent lidí. 

 

Právě se děje

Další zprávy