Nic není jako dřív. Personalisté popsali, jak pandemie změnila trh práce

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
27. 8. 2020 7:10
Pracovní trh se změnil. Podle personalistů není nic jako před koronavirovou pandemií. Ve svých průzkumech se snaží přijít na to, co nás čeká v nejbližších měsících - zda budou firmy nabírat, nebo propouštět, přidávat, nebo naopak mzdy snižovat. Řeší také to, jak se budou chovat zaměstnanci. Podívejte se, k čemu došli.
Foto: Volkswagen

"Není obor, který by koronavirová pandemie neovlivnila. Některý pozitivně, některý negativně, ale každopádně všechny," říká šéf personální společnosti Hays Sándor Bodnár. 

Negativně pandemie zasáhla gastronomii a cestovní ruch a také kulturu. "Do problémů se ale dostaly i další obory, které jsou na cestovní ruch navázané. Například prádelny a čistírny propustily třetinu zaměstnanců, protože poskytovaly služby především hotelům, které byly rázem bez zákazníků. Podobně na tom byly dodavatelé nejen hotelových restaurací," upozorňuje Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz.

V současné době obavy vzbuzuje hlavně automobilový průmysl. "Automobilky zatím propouštěly jen ve velmi malé míře, ubyli zejména zahraniční a agenturní zaměstnanci. Podle průzkumu Auto SAP ale více než 41 procent z nich očekává, že propouštět budou. Problémem lidí v automobilových profesích ale je, že v branži jsou poměrně vysoké platy, proto najít adekvátně ohodnocené uplatnění jinde nebude tak jednoduché," konstatuje Novák. 

Naopak mezi vítěze patří "ajťáci". V oboru informačních technologií je poptávka po kandidátech ještě větší než před pandemií a nabídky lákavější.

Dobře je na tom i obchod, ve druhém kvartálu letošního roku se prodeje pohybovaly v objemech podobných jako před Vánoci. "Retailové řetězce hledaly nové posily na prodejny i do skladů, aktivní nábor prováděly i doručovací služby, dopravci a logistické firmy," dodává Novák. 

 

Právě se děje

Další zprávy