Nic není jako dřív. Personalisté popsali, jak pandemie změnila trh práce

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
27. 8. 2020 7:10
Pracovní trh se změnil. Podle personalistů není nic jako před koronavirovou pandemií. Ve svých průzkumech se snaží přijít na to, co nás čeká v nejbližších měsících - zda budou firmy nabírat, nebo propouštět, přidávat, nebo naopak mzdy snižovat. Řeší také to, jak se budou chovat zaměstnanci. Podívejte se, k čemu došli.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: iStock

Nezaměstnanost roste, ovšem pomalu

Nezaměstnanost sice stoupá, ale zatím pomalu. V červenci se dostala na 3,8 procenta. Je to převážně díky programu Antivirus, který finančně pomáhá mnoha firmám udržet pracovní místa. Program ovšem končí k poslednímu říjnu.

"Nezaměstnanost vzrostla, ale nejedná se o nijak razantní nárůst. Tak to bude pravděpodobně pokračovat i v dalších měsících, narůst bude spíše pozvolný," domnívá se Olga Hyklová, majitelka personální agentury Advantage Consulting. 

"Na úřadech práce aktuálně přibývají hlavně osoby, které byly zaměstnány brigádnicky, popřípadě pracovaly na dobu určitou, která jim skončila. Mohou mezi nimi být také osoby samostatně výdělečně činné, které nevyužily program přímé finanční podpory a raději ukončily živnost. Na úřadech práce se mohou také ve větší míře objevit lidé, kteří od března pobírali ošetřovné, a tudíž nebyli v práci," vysvětluje Hyklová.

Celkem optimisticky z průzkumu personální agentury vyšlo, že přes 56 procent firem v Česku neplánuje propouštění. Dalších 30 procent firem stále vyčkává, jak se vyvine situace, 45 procent společností dokonce plánuje nábor nových zaměstnanců. Přesto nezaměstnanost poroste pomalu dál.

  • Větší vlna uchazečů o práci podle Hyklové dorazí na úřady nejspíš během září. A pak ještě po skončení státní pomoci, což by mohlo být v lednu příštího roku, vzhledem k výpovědním lhůtám. 
 

Právě se děje

Další zprávy