Trh práce 2021: Poražených bude letos více než vítězů, řada profesí by měla zpozornět

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
29. 1. 2021 5:30
Trh práce čeká letos hlavně velká nejistota a polarizace. Některé profese sice zůstanou na výsluní, v mnoha oborech ale klesnou mzdy, smlouvy dostanou časové omezení a bez snahy učit se novým dovednostem si lidé “neškrtnou”. Zlaté časy minimální nezaměstnanosti, zvyšování mezd a nabídek skvělých benefitů, na které si Češi zvykli, jsou pryč.
Foto: Shutterstock

Jaké profese vítězí?

Do vítězné skupiny patří především pozice v oblasti Informačních technologií. "A to zejména developeři, systémoví architekti, solutions architekti, kodéři, dále lidé z oblasti řízení projektů. Role technologií obrovsky poroste, protože jestli něco covid-19 zrychlil, tak digitalizaci procesů a způsobů práce," říká Alžběta Honsová z personální společnosti Randstad.

Podle ní bude zároveň poptávka po pozicích z opačného spektra - tedy po základních dělnických, operátorských a manuálních profesích. Nejvíce firmám chybí operátoři výroby, CNC operátoři, brusiči, zámečníci, kontroloři kvality a svářeči.

"Nedostatek zaměstnanců na dělnických pozicích, ale i na pozicích specialistů je následován vynuceným trendem generační obměny, protože si firmy uvědomují rizika spojená například s přestárlými manažery, kteří jsou nyní navíc rizikovou skupinou," míní Marek Navrátil z headhunterské společnosti Staton Chase.

Podle Michala Nováka z pracovního portálu Profesia prošli v poslední době velkou zátěží lidé, kteří pracují ve zdravotnictví, ve školství, v sociálních službách a v některých sektorech maloobchodu. "Jde ale o obory, kde se lidé o práci rozhodně bát nemusí. Po nich v následujících letech poroste poptávka," říká personalista. 

Zájem podle něj bude také o řemeslníky - elektrikáře, opraváře a různé stavební profese, od zedníků přes pokrývače, obkladače až po malíře. 

Podle průzkumu ManpowerGroup mezi zaměstnavateli, nábory plánují jen velké firmy. A co se týká oborů, tak hlavně státní správa, zdravotnictví, vzdělávání a doprava, skladování a komunikace. "Nárůst počtu pracovních příležitostí očekávají i zpracovatelský průmysl, stavebnictví a finance, pojištění, nemovitosti a další služby podnikům," uvádí průzkum. 

Díky aktuálním extrémně vysokým cenám bytů se daří i developerům. S nimi spojené profese se tak také o práci bát nemusí. Například jeden z největších českých stavitelů bytů Central Group se chce v letošním roce rozrůst až o 15 procent. Současnou zaměstnaneckou základnu, která čítá zhruba 250 lidí, by měly posílit téměř čtyři desítky nových zaměstnanců zejména na technických pozicích. 

"Připravujeme více než 30 000 nových bytů, rekordní počet bytů chceme dát do prodeje už v tomto roce a na prodej významně vyššího objemu bytů se chceme soustředit i do budoucna. Proto potřebujeme personálně posílit, nyní zejména na pozicích architektů, projektantů a v oblasti inženýringu," uvedla pro Aktuálně.cz výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková.

 

Právě se děje

Další zprávy