Trh práce 2021: Poražených bude letos více než vítězů, řada profesí by měla zpozornět

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
29. 1. 2021 5:30
Trh práce čeká letos hlavně velká nejistota a polarizace. Některé profese sice zůstanou na výsluní, v mnoha oborech ale klesnou mzdy, smlouvy dostanou časové omezení a bez snahy učit se novým dovednostem si lidé “neškrtnou”. Zlaté časy minimální nezaměstnanosti, zvyšování mezd a nabídek skvělých benefitů, na které si Češi zvykli, jsou pryč.
Foto: Hays

Rozdělený trh práce

"Tak vysoká míra nejistoty lidí a firem na trhu práce, jakou přinesla pandemie, je nesrovnatelná se všemi historickými ekonomickými krizemi," říká Jaroslava Rezlerová, šéfka ManpowerGroup.

A bude pokračovat. Nikdo totiž neví, jak se bude nákaza dál šířit a jak bude česká vláda schopna situaci zvládat či nezvládat. O to je prognóza trhu práce v roce 2021 složitější. Co ale mohou personalisté říci s jistotou, je, že se ekonomika a pracovní svět stále více rozděluje na vítěze a poražené.

Na jedné straně stojí zaměstnanci, kterým rostou mzdy, nemusejí dojíždět do práce díky rozšíření homeofficů a mají více času na koníčky a rodinu. Na té druhé sílí skupina lidí, kterým klesly příjmy, jejich dovednosti nejsou příliš žádané, musí se rekvalifikovat, pokouší se uplatnit v nových sektorech, ale moc jim to nejde. 

A mezi zaměstnavateli jsou ti, kteří kvůli pandemii krachují nebo živoří, a vedle nich společnosti, které mají zakázek dost, ale nemohou obsadit volná pracovní místa, protože lidé s potřebným profilem na trhu buď nejsou, nebo nechtějí v době nejistoty měnit práci.

 

Právě se děje

Další zprávy