Trh práce 2021: Poražených bude letos více než vítězů, řada profesí by měla zpozornět

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
29. 1. 2021 5:30
Trh práce čeká letos hlavně velká nejistota a polarizace. Některé profese sice zůstanou na výsluní, v mnoha oborech ale klesnou mzdy, smlouvy dostanou časové omezení a bez snahy učit se novým dovednostem si lidé “neškrtnou”. Zlaté časy minimální nezaměstnanosti, zvyšování mezd a nabídek skvělých benefitů, na které si Češi zvykli, jsou pryč.
Foto: Shutterstock

Mzdy a benefity - kam se posunou?

Podle průzkumu společnosti Grafton se se snižováním mezd začalo už loni, ale většinou se dotklo horních hranic mezd u konkrétních pozic. "Například finanční manažer v Ústí nad Labem, který ještě v roce 2018 nastupoval až za 180 tisíc, dosáhl maximálně na 120 tisíc korun. Podobně vyhledavač talentů (personalista, pozn. red.) v Ústeckém kraji předloni nastupoval až za 55 tisíc, letos však maximálně za 35 tisíc hrubého. U manažera logistiky horní hranice mzdy klesla ze 150 tisíc na 85 tisíc," uvedla Jitka Součková z Graftonu.

Pro letošní rok je ale agentura optimističtější. "Podle našich informací, více než polovina firem aktuálně nečeká v nejbližších měsících žádné změny v nastavení mezd. Změny k lepšímu očekává 15 procent společností, naopak negativní vývoj situace předpokládá desetina firem," uvedla Součková. 

Alžběta Honsová za Randstad je ovšem přesvědčena, že snižování mezd bude výraznější. "A kromě nižších mezd budou mít zaměstnavatelé přirozenou snahu formulovat ohodnocení tak, aby větší část byla v nenárokové části formou příplatků, bonusů, benefitů, tedy aby měli větší manévrovací prostor," míní Honsová.

Podle ní se také zastaví nebo sníží široká nabídka benefitů, kterou známe z let předešlých. "Jedinou výjimkou budou vždy vysoce nedostatkové profese," doplňuje Honsová.

Dalším jevem, na který by se měli lidé připravit, je větší míra nabídky pracovního poměru na dobu určitou nebo nějakou flexibilní formou - prostřednictvím agentury nebo jako dočasné pozice. "Firmy k tomu opět povede panující nejistota ohledně budoucího rozvoje a zejména u nových projektů, inovací nebo časově omezených projektu je to cesta, jak eliminovat riziko dalších nákladů," dodává Honsová.

 

Právě se děje

Další zprávy