Trh práce 2021: Poražených bude letos více než vítězů, řada profesí by měla zpozornět

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
29. 1. 2021 5:30
Trh práce čeká letos hlavně velká nejistota a polarizace. Některé profese sice zůstanou na výsluní, v mnoha oborech ale klesnou mzdy, smlouvy dostanou časové omezení a bez snahy učit se novým dovednostem si lidé “neškrtnou”. Zlaté časy minimální nezaměstnanosti, zvyšování mezd a nabídek skvělých benefitů, na které si Češi zvykli, jsou pryč.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: iStock

Nezaměstnanost poroste

"Koronavirus doposud připravil o pracovní místo něco přes 60 tisíc osob, celkem přišlo o práci přes 80 tisíc lidí. Není instituce, která by Česku nepředpovídala v roce 2021 zvýšení nezaměstnanosti. Na druhou stranu nikdo ani já neočekáváme návrat počtu nezaměstnaných z dob poslední krize," říká ekonomka Raiffesenbank Helena Horská.

Státní program podpory zaměstnanosti Antivirus podle odborníků drží při životě desetitisíce pracovních míst. Co se s nimi stane po skončení podpory, není jisté. "Některá mohou přežít, jiná ne. Navíc další a další uzávěry ekonomiky jen stěžují situaci těm firmám, které se snaží 'přežít' a zajistit lidem práci. Nemají daleko od toho, to vzdát. Proto se růstu nezaměstnanosti nevyhneme," doplňuje Horská a odhaduje míru nezaměstnanosti až k šesti procentům. 

Podobný odhad má Martin Malo ze společnosti Grafton. "O vývoji nezaměstnanosti v roce 2021 se vedou vášnivé polemiky, osobně se nyní domnívám, že se bude držet na úrovní čtyř až sedmi procent, přičemž největší vliv na její vývoj budou mít vládní dotační programy, pandemická situace, rychlost obnovení průmyslu v Německu a dalších zemích, do kterých Česko exportuje, znovuobnovení turismu a podobně," říká Malo. 

Honsová z Randstadu připomíná, že vedlejším efektem vyšší nezaměstnanosti, a tedy většího počtu volných lidí na trhu práce je, že si zaměstnavatelé budou moci více vybírat. "Takže případní kandidáti nebudou mít prostor pro přemrštěné mzdové požadavky, spíše naopak," říká Honsová.  

Zatím je nezaměstnanost na čtyřech procentech. Z volných lidí na trhu si firmy zatím nedokážou vybrat, není mezi nimi moc těch, kteří by splňovali jejich požadavky. Hledají proto v cizině. Jenže v souvislosti s koronavirem se neustále mění podmínky pro cizince a je náročnější je zaměstnat.

"Nadále hledáme pro firmy působící v Česku často i přímo na místě v zahraničí převážně modré límečky. Jedná se o pozice sahající od nekvalifikovaných operátorů výroby přes obráběče, svářeče až po letecké mechaniky," říká Tomáš Surka, ředitel personálně-poradenské společnosti Quanta.

Firmy si už v předstihu během konce loňského roku objednávaly cizince na první a druhý kvartál letošního roku. Zaměstnavatelé loví podle něj pracovníky do výrobních firem nejen na Ukrajině, Indonésii či Filipínách, ale také v Kazachstánu či Uzbekistánu. 

 

Právě se děje

Další zprávy