Aplikace pro iPad mohou být dětem i užitečné

Adam Fiala
24. 10. 2011 7:37
Patří tablet do ruky nejmenším dětem? Aplikace s výukovým charakterem vás přesvědčí, že pro ně nemusí být iPad jen hračkou
Foto: Flipboard

Mezi nepřeberným množstvím aplikací pro iPad, díky nimž můžete například sledovat svůj profil na Facebooku nebo studovat historii Davida Bowieho, najdete i kusy vhodné pro děti. Jediná potíž, se kterou se musí uživatel potýkat, je jazyk. Což ale nemusí vadit, protože potomek si ještě navíc pocvičí angličtinu. V iPadu to asi bude i docela zábavná forma výuky.

Nejmenší se seznámí s písmeny a čísly

Nejprve něco pro nejmenší děti, pro které na iTunes najdete česky komunikující aplikace. Můžou se s nimi učit čísla, písmenka, barvy či tvary. Za pozornost stojí Hraj si a uč se s mat-ufouny. Veselé a barevné prostředí děti zaujme a interaktivní formou seznámí s danými tématy. Na číselnou problematiku se zaměřuje Matematika s mat-ufouny. Se zvířátky je seznámí aplikace Zvířátka v zoo a na farmě, děti uvidí jejich animovanou i reálnou podobu a naučí se, která jsou domácí a která divoká. Omrzely se vám obyčejné pastelky a papír? S iPadem a digitální tužkou se děti kreativně vydovádí i digitální cestou. Apple totiž vydal aplikaci Griffin Crayola ColorStudio. Celkově však přijde dráž právě kvůli pořízení přídavného příslušenství.

Zeměpis, biologie i chemie zábavnou formou

Zajímavé možnosti ale tablety nabízejí, když je cílový uživatel starší, zvládá angličtinu a má zájem o hlubší znalosti v oboru. Když ho zajímá zeměpis, nejjednodušší je stáhnout Google Earth, který je navíc zdarma. Celá zeměkoule je k dispozici jako na dlani a pomocí dotykového displeje se ovládání stává ještě jednodušší a přívětivější než na počítači. Větší množství faktů o 194 zemích najdete v GlobeTrot. Vesmírnou oblast pak pokrývá Solar System. V českých školách nemá pitvání žab v biologii takovou tradici, ale vyzkoušet si ji můžete s aplikací Frog Dissection. Lidské tělo prozkoumáte v Pocket Body. Fyzikální jevy pak snadno objasní Bobo Explores Light, což pomůže i těm, kteří ve škole nezvládají. Nudí-li vás listování encyklopediemi, mnohem záživnější a zábavnější formu nabízí Geo Walk. Škoda jen omezeného množství pěti set hesel. Dělají-li dětem problémy chemické otázky, aplikace The Elements zahrnuje všechny elementární prvky se základními fakty i vizuální ukázkou. Studium může začít.

 

Právě se děje

Další zprávy