Natočte video a váš experiment může letět do vesmíru

LP Fish
11. 10. 2011 16:55
Stačí ve dvouminutovém videu shrnout svůj vědecký experiment a je tu šance že se o jeho provedení postarají astronauti na Mezinárodní kosmické stanici. YouTube a Lenovo lákají na svůj vesmírný projekt.
Foto: Aktuálně.cz

Ojedinělým projektem se YouTube a Lenovo rozhodly podpořit zájem o kosmický výzkum. Nabízejí možnost experimentovat ve vesmíru.

Své vědecké projekty mohou studenti ve věku 14 až 18 let mohou přihlásit do 7. prosince prostřednictvím speciálního kanálu YouTube SpaceLab.

O přihlášených pokusech budou hlasovat návštěvníci YouTube a nakonec je zhodnotí komise odborníků.

Ta pak vyhlásí dva nejlepší projekty, které budou realizovat astronauti na Mezinárodní kosmické stanici (ISS) 400 kilometrů nad zemí. Průběh experimentu budou vysílat na Zem.

YouTube doufá, že bude "motivovat další generaci nadšenců do vesmírného výzkumu tím, že jim dá možnost stát se skutečnými vědci, jejichž výzkum probíhá ve vesmíru."

V komisi sedí několik astronautů a jiných odborníků z NASA a s nimi slavný vědec, profesor Stephen Hawking.

Kromě realizace projektů slibuje soutěž dvěma globálním výhercům také výlet na japonský ostrov Tanegašima, kde budou moci sledovat odlet svých experimentů na vesmírnou stanici. Dalším zajímavým zážitkem bude účast na školení astronautů v ruském Hvězdném městečku nedaleko Moskvy.

Soutěž je přístupná i s lokalizací v češtině. Uvidíme, kolik českých projektů se v soutěži objeví. Datarama o nich bude informovat.

 

Právě se děje

Další zprávy