Výbuch rafinérie? BP to tušila

dkl, bloomberg
31. 10. 2006 10:00
Texas City - Výbuch texaské rafinérie v roce 2005 stál 15 životů. A šéfové firmy BP o riziku katastrofy věděli.
Jedna z největších světových ropných společností BP dělá rychlé kroky k tomu, aby se znovu obnovila produkce na aljašském ropném poli Prudhoe Bay. Zrezlé trubky zapříčinily výpadek na několik týdnů. Opravy ji podle nejnovějších informací vyjdou na půl miliardy dolarů.
Jedna z největších světových ropných společností BP dělá rychlé kroky k tomu, aby se znovu obnovila produkce na aljašském ropném poli Prudhoe Bay. Zrezlé trubky zapříčinily výpadek na několik týdnů. Opravy ji podle nejnovějších informací vyjdou na půl miliardy dolarů. | Foto: Reuters

Po březnovém výbuchu rafinérie společnosti BP v Texas City se okamžitě rozjelo vyšetřování. Není divu. Šlo o nejhorší havárii na průmyslovém pracovišti v USA za posledních deset let.

Vyšetřovatelé nyní došli k závažným závěrům: nehodě šlo předejít, neboť o obrovském riziku věděl i nejvyšší management firmy. Ovšem zanedbané kontroly a údržba v letech 1994 a 2004 neodvratně vyústily v tragédii.

Šetřit za každou cenu

"Šéfové BP si byli vědomi problémů s údržbou, přílišným šetřením peněz a infrastrukturou dlouho před březnem 2005," uvedla předsedkyně Výboru pro chemickou bezpečnost (CBS) Carolyn Merrittová.

Rafinérie společnosti BP v Grangemouthu
Rafinérie společnosti BP v Grangemouthu | Foto: Reuters

"V činnosti bylo potenciálně nebezpečné a zastaralé zařízení a tolerovaly se nepřijatelné nedostatky v preventivní údržbě," dodala.

Vyšetřovací spis říká, že výdaje na údržbu zařízení klesaly už od roku 1990, kdy ještě rafinerii vlastnila firma Amoco. Poté, co ji přebrala BP došlo k dalšímu drastickému omezení.

"BP zavedlo snižování fixních nákladů o čtvrtinu v letech 1998 a 2000, které zasáhlo především náklady na údržbu a infrastrukturu," uvádí Merrittová ve zprávě.

Druhá rána

Hlubokou ránu na své pověsti utrpěla nedávno firma se sídlem v Londýně také kvůli tomu, že se jí "rozpadly trubky" na aljašském ropném poli Prudhoe Bay. To je zdrojem pěti procent ropy, která teče do USA. I tato havárie se stala jednou z příčin, proč se ceny černého zlata dotkly svých maximálních hodnot.

Za poslední dva roky je to tak už druhá tvrdá rána pro BP, která si zakládá na své pověsti společensky zodpovědné firmy.

Ropná pole Prudhoe Bay na Aljašce
Ropná pole Prudhoe Bay na Aljašce | Foto: BP

BP svoji vinu na havárii v Texasu přijímá a dokonce vyšetřila 1,6 miliardy dolarů jako na kompenzace postiženým.

To je sice vstřícný krok, Výbor pro chemickou bezpečnost se ale ptá, jak to jde dohromady s razantním snižováním nákladů, které má za následek nevyhovující stav zařízení a vede k tragédiím jako v Texas City.

Nemůžeme za to

Globální vedení se snaží část své viny hodit na místní management, který prý měl věc řešit operativně na místě. A vehementně popírá, že by tyto dva případy byly jen špičkou ledovce, který by znamenal problémy s bezpečností na ostatních pracovištích firmy.

Švýcarská společnost Glencore International získala od Kolumbie zakázku na rozšíření rafinérie v Cartageně. Ta patří státní firmě Ecopetrol.
Švýcarská společnost Glencore International získala od Kolumbie zakázku na rozšíření rafinérie v Cartageně. Ta patří státní firmě Ecopetrol. | Foto: Reuters

"Nerozumíme tomu, jaké má CSB pro některá svá vyjádření podklady," řekl podle agentury Reuters mluvčí firmy Ronnie Chappell.

Vlastní prověrka globálních operací BP žádné známky významných bezpečnostních problémů nezjistila, dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy