BP se chystá na pokutu za výpadek ropy

Dušan Klimeš
10. 8. 2006 13:00
Londýn - Zastavení dodávek ropy z aljašského ropného pole Prudhoe Bay bude zřejmě firmu BP stát víc než jen ušlé zisky. Místní úřady totiž firmě zřejmě udělí tučnou pokutu.

Ropná společnost BP, která je podle časopisu Forbes osmou největší firmou světa vůbec, se potýká s vážnými problémy na ropných polích Prudhoe Bay na Aljašce. Kvůli korozi a špatnému stavu jejích ropovodů musela koncem minulého týdne zavřít kohoutek, a zastavit tak dodávky do Spojených států.

Přitom z tohoto místa pochází až osm procent ropy, která se vyprodukuje na území USA.

Podle analytiků, kteří se obchodu s ropou věnují, je pravděpodobné, že aljašské regulační úřady dají společnosti BP pokutu za to, že nebyla schopná udržet svá potrubí v provozuschopném stavu.

Toto rozhodnutí však přijde nejdříve poté, co jim BP dodá dostatečně podrobnou zprávu o tom, co se na Prudhoe Bay stalo.

Foto: BP

Aljašce chybí miliony z daní

Přitom BP již čelí obvinění kvůli již dříve zjištěnému špatnému stavu zařízení.

Výše pokuty by podle analytiků neměla překročit 100 milionů dolarů, tedy asi 2,2 miliardy korun. Důvodem pro ni by měly být ztráty z ušlých daní a poplatků, se kterými se musí Aljaška, kvůli výpadku Prudhoe Bay, vyrovnat. A ty činí 6,4 milionu dolarů denně, což představuje téměř 150 milionů korun.

Aljaška generuje 89 procent svých příjmů právě z produkce ropných polí Prudhoe Bay.

Podle všeho BP zanedbala údržbu svých zařízení, neboť ropovod nebyl vyčištěn od roku 1992, fungoval tak téměř 15 let bez potřebné údržby.

"Řekl bych, že to budeme muset podrobně prozkoumat, protože při zpětném pohledu je jasné, že se jedná o velkou díru v našem programu udržování zařízení," řekl Bill Hedges, manažer BP Exploration Alaska.

Foto: Gazprom

Málo peněz

Poslední zprávy navíc hovoří o tom, že na nebezpečí zanešení, korozi a znečištění trubek upozorňovali zaměstnanci firmy již před dvěma lety.

BP však postupně a systematicky omezovala prostředky vynakládané na údržbu, a proto nebylo často možné dělat ani nejnutnější opravy a údržby. Letos však podle slov firemní mluvčí plánuje investovat 71 milionů dolarů do oprav zařízení na Aljašce.

Kvůli zastavení dodávek z Prudhoe Bay se ceny ropy znovu pustily směrem nahoru a Brent, obchodovaná v New Yorku, se dostala těsně pod 78 dolarů za barel. Na těchto polích se vytěží 400 tisíc barelů denně, což představuje až 8 procent produkce ropy USA.

 

Právě se děje

Další zprávy