Nigerijci ohrožují klesající cenu ropy

Dušan Klimeš
13. 9. 2006 11:20
Abuja - Zaměstnanci ropných společností v Nigérii se odhodlali ke stávce. Mají strach o život. Uvnitř: VLIVY NA CENU ROPY

Zatímco v lednu a únoru letošního roku se militantní skupiny zaměřily především na demolici ropných zařízení a na únosy, nyní jde zaměstnancům firem o život.

Vývoj v africkém státě může ohrozit určité uklidnění obchodu s ropou, kdy cena dosáhla na šestiměsíční minimum a je nyní 64 dolarů za barel.

Infobox

Co hýbe obchodem s ropou:

  • Íránský jaderný program: pokud od něj neustoupí, hrozí sankce a embarga a následné omezení vývozu ropy
  • OPEC: ponechal nezměněné kvóty a naznačil tak, že je není třeba snižovat, aby se zvedla cena ropy
  • Nigérie: dlouhodobá nestabilita a útoky na západní firmy většinou posouvají cenu vzhůru
  • BP: aljašské ropné pole této firmy již delší dobu nedodává 400 tisíc barelů denně a omezená produkce zvyšuje ceny

Oběti ropných firem

Poslední obětí je pracovník firmy Chevron. Povstalci včera zaútočili na loď, která v deltě řeky Niger vezla zaměstnance z práce domů. Podle neoficiálních zpráv je mrtvý muž Nigerijec. Mluvčí firmy Chevron podle agentury Reuters potvrdila, že se stala nehoda, více to komentovat však nechtěla.

Před necelým měsícem přišel o život Nelson Ujeya, který pracoval pro firmu Shell. Vládní jednotky ho zastřelily právě ve chvíli, kdy ho povstalci propustili po týdnech zajetí.

Odbory, které sdružují ropné pracovníky, proto vyhlásily třídenní stávku, která začala dnes o půlnoci. Více než 20 tisíc protestujících požaduje zajištění bezpečnosti.

Nigérie je největším africkým producentem ropy a pátým největším dodavatelem do USA. Únosy a útoky militantních skupin již zapříčinily pokles produkce o čtvrtinu, tedy asi o 900 tisíc barelů denně.

I to byl jeden z důvodů, proč letos cena ropy vzrostla na maximální hodnoty. A tak se nejistota kolem budoucnosti dodávek zřejmě znovu projeví v ceně černého zlata.

Prezident kartelu OPEC Edmund Daukoru
Prezident kartelu OPEC Edmund Daukoru | Foto: Reuters

Levná ropa

V tuto chvíli však ropa okouší hranice, kde nebyla posledního půl roku. Barel se nyní obchoduje kolem hodnoty 64 dolarů.

Jednání OSN s Íránem je s napětím sledováno obchodníky, kteří jsou na riziko výpadku dodávek íránské ropy velice citliví. Pokud jednání o jaderném programu znovu zkrachují, ceny půjdou velmi rychle vzhůru.

Pro nízké ceny však mluví rozhodnutí OPEC, že ponechá kvóty pro těžbu na stávající úrovni. Jedna z největších ropných společností světa BP zároveň oznámila, že se jí daří relativně rychle obnovovat zničená zařízení na ropném poli Prudhoe Bay na Aljašce.

Díky tomu ropa klesala sedm dní v kuse.

 

Právě se děje

Další zprávy