Ropa míří dolů, OPEC zasahuje

Dušan Klimeš
5. 10. 2006 8:50
Londýn - Investoři sčítají ztráty, OPEC snižuje produkci. Ropa se totiž drží okolo šedesáti dolarů za barel.
Foto: Reuters

Včera se cena ropy dostala dokonce k 58 dolarům. To znervóznělo některé členy kartelu OPEC. Prvním, kdo se rozhodl reagovat, byl Kuvajt. Ten oznámil, že dobrovolně snižuje svoji těžbu.

Podle Financial Times se k němu dnes připojili i ostatní členové OPEC a celkem tak klesne těžba o jeden milion barelů denně. Těžaři chtějí zabránit poklesu ceny pod 55 dolarů za barel.

Ministři OPEC se nyní podle kuvajtského šajcha Alí Džarrá Sabaha shodují, že prozatím se bude jakékoli omezování těžby v rámci organizace odehrávat na dobrovolném základě. Ke změnám oficiálních kvót těžby tak zatím nedochází.

"Dospělo se k tomu, že tyto dobrovolné redukce podniknuté některými zeměmi OPEC trhy uklidní, alespoň pro tuto chvíli," uvedl Sabah.

Jedním z kritiků levné ropy je prezident OPEC Edmund Daukoru
Jedním z kritiků levné ropy je prezident OPEC Edmund Daukoru | Foto: Reuters

Opačný směr

Ještě v půli prázdnin se zdálo, že se světová ekonomika přehoupla do nové éry, kdy se musí všichni připravit na cenu ropy nad osmdesáti dolary. Někteří analytici hovořili i o blížící se stodolarové hranici.

Stačily dva měsíce a vše je jinak. Místo aby vzácná surovina stále rostla, vydala se v posledních týdnech zcela opačným směrem a dotkla se dokonce hranice 58 dolarů, kde byla naposledy na začátku tohoto roku.

Radost z toho však nemají někteří dlouhodobí investoři, kteří vsadili na to, že cena půjde nad osmdesát dolarů a stále výš. Ti nyní sčítají své ztráty.

Spotřebitelé jásají

Naopak je to ale důvodem k optimismu pro všechny ostatní, pro které drahá ropa znamenala stále vyšší výdaje. Ceny ropy se promítají do nákladů na pohonné hmoty. A tak jsme svědky toho, že benzín i u nás tři týdny v řadě zlevňuje.

Ropný vrt
Ropný vrt | Foto: Reuters

Ve Spojených státech, kde je propojení ceny benzínu a ropy velice úzké, za poslední měsíc u benzínových pump čepují motoristé o třetinu levněji.

I letecké společnosti začínají reagovat na levnější ropu. KLM, jedna z největších v Evropě, již snížila svůj palivový příplatek, který musí platit všichni cestující.

Zřejmě hlavním důvodem oslabující ropy jsou zprávy o více než dostatečných zásobách ve Spojených státech. Ty jsou největším konzumentem ropy a stav zásob je jasným signálem o tom, zda američtí obchodníci budou i nadále nakupovat tuto surovinu, nebo zda si dají "pauzu".

Stejně tak pozitivně působí relativní klid v oblasti Blízkého východu, jednání s Íránem o jaderném programu a postupné oživování produkce z aljašského ropného pole Prudhoe Bay, kde špatná údržba zapříčinila výpadek dodávek firmy BP.

Strašák OPEC

Jak dlouho nízké ceny vydrží, je však těžké říci. Už nyní se zdá, že do hry znovu vstoupí ropný kartel OPEC. Země sdružené v tomto kartelu ovládají třicet procent světové produkce.

Vrty Moravských naftových dolů
Vrty Moravských naftových dolů | Foto: Aktuálně.cz

Jeho prezident, Nigerijec Edmund Daukoru, už vyzval členy, aby omezili své dodávky, a dali tak impuls k opětovnému zdražení černého zlata.

Obdobně straší i venezuelský ministr pro energetiku Rafael Ramirez. Podle něj je převis nabídky nad poptávkou asi 500 tisíc barelů denně.

 

Právě se děje

Další zprávy