Ropa znovu láme rekordy. Nyní minimální

Dušan Klimeš
21. 9. 2006 13:50
New York - Po velice hektickém létě, kdy se cena barelu dotýkala nebývalých výšin, nyní naopak klesá na dlouhodobá minima.

Včerejší zveřejnění zprávy o zásobách ropy USA zahýbalo cenou této zatím nenahraditelné suroviny.

Nejenže cena zaznamenala největší dvoudenní pokles za poslední čtyři měsíce, ale zároveň se dostala na nejnižší hodnotu za posledního půl roku.

Pro obchodníky je současná situace tak "optimistická", že se barel černého zlata obchoduje dokonce pod šedesáti dolary. Přitom ještě v polovině prázdnin se cena dostávala k maximům, která se blížila osmdesáti dolarům.

"Nevidím jediný důvod, proč by cena neměla i nadále klesat, kromě psychologických bariér," řekl pro agenturu Bloomberg Chris Mennis, vlastník společnosti New Wave Energy, která se zabývá obchodem s ropou.

"Nyní je dostatek benzínu, který již byl vyprodukován, a je dostatek i surové ropy, ze které se benzín vyprodukuje," dodává.

Cena tak klesla o 22 procent oproti 14. červenci, kdy dosáhla rekordu na 78,4 dolarů.

Foto: Reuters

Dolů a stále níž

Pro snižování ceny ropy je však více důvodů než jen dobré výsledky zásob v Americe.

Na krátkou dobu ustaly obavy z vývoje v Íránu, jehož jaderný program by mohl být důvodem pro sankce, které by následně ovlivnily dodávky ropy od tohoto významného producenta.

Prezident Ahmadínežád se dokonce uvolil odjet do New Yorku a promluvit před OSN. Přestože stále svůj jaderný program tvrdě obhajuje, je toto bráno jako vstřícný krok, který by mohl pomoci vztahu Íránu a západních států.

Zároveň došlo k uklidnění v oblasti Blízkého východu. Přestože ani Izrael, ani Libanon nejsou významnými producenty, vojenská roztržka mezi nimi hrozila tím, že se přesune i na další státy regionu a ohrozí tak dodávky ropy.

Toto nebezpečí je zažehnáno a ceny ropy to výrazně stabilizovalo.

Ropný vrt
Ropný vrt | Foto: Reuters

A v neposlední řadě se daří firmě BP obnovovat pomalu dodávky z aljašských polí Prudhoe Bay, které byly zastaveny kvůli defektu ropovodu.

Na klidné situaci na trhu s ropou se podepsaly i hurikány, které zatím dodávky neohrozily a ani v nejbližších dnech není očekáván žádný ničivý zásah.

 

Právě se děje

Další zprávy