Třetí ranvej, šestý terminál žene Greenpeace do útoku

Red Eko
26. 2. 2008 12:19
Letiště Heathrow roste dál

Londýn - Létá se odtud do 180 destinací ve více než devadesáti zemích a ročně projde čtyřmi terminály kolem sedmdesáti milionů cestujících. Dvě ranveje nestíhají nápor a zpožděno je každé třetí letadlo.

Jedno z největších evropských letišť - londýnské Heathrow - potřebuje modernizaci a rozšíření.

Ochráncům životního prostředí se však plány na výstavbu třetí ranveje a šestého terminálů nelíbí.

Argumentují znečištěním ovzduší, ochranou fauny a flóry v okolí a staví se proti studii, která tvrdí, že bez modernizace letiště utrpí britská ekonomika.

Na jejich stranu se přidávají i místní. Do soudních pří jdou také lidé žijící v nedalekém Sipsonu, kde by kvůli výstavbě třetí ranveje muselo z povrchu země zmizet na 700 domů.

Aktivisté na letištní ploše

Otevření pátého terminálu, které je plánováno na konec 27. března a jehož výstavba trvala šest let a stála 8,5 miliardy dolarů, ale již nic nezabrání.

Jak ukázaly včerejší události, přesto se protestanti nevzdávají.

Čtyřem aktivistům z hnutí Greenpeace se podařilo obejít bezpečnostní složky a vyšplhat na jeden ze zaparkovaných boeingů společnosti British Airways s cestujícími na palubě. Policii se je podařilo vyvézt až po hodině a půl.

Na letounu umístili aktivisti transparent s nápisem "Klimatická pohotovost -žádná třetí ranvej".

Zpozděno je každé třetí letadlo

Heathrow chce totiž postavit třetí ranvej a šestý terminál, aby vyřešilo stále se zvětšující provoz. Je nejvytíženějším letištěm Evropy a celá třetina všech letů opouští letiště se zpozděním.

"Heathrow nestaré a unavené," tvrdí mluvčí letiště Simon Baugh. "Pátý terminál to změní," doufá.

 

Právě se děje

Další zprávy