Slovensko peníze investorům nedá

Tomáš Fránek
1. 2. 2006 17:54
Bratislava - Slovensko bere zpět sliby, které dal zahraničním investorům bývalý ministr hospodářství Rusko. Tomu navíc hrozí trestní stíhání.

Slovenská vláda dnes rozhodla, že devíti dodavatelům automobilky Kia nevyplatí  více než šest set milionů slovenských korun státní pomoci, kterou jim slíbil bývalý ministr hospodářství Pavol Rusko.

Ruskovi navíc hrozí trestní stíhání. Pobídky dodavatelům korejské automobilky, která staví svoji továrnu u Žiliny, totiž slíbil bez projednání ve vládě a v agentuře Sario, která se stará o příchod zahraničních investorů do země.

Slib vyplacení vládní pomoci pro dodavatele se padl také při jednáních o smlouvách přímo s automobilkou Kia. "Pavol Rusko je podezřelý z překročení pravomoci veřejného činitele," uvedl nynější ministr hospodářství Jirko Malchárek a uvedl, že se obrátí na policejní útvary zabývající se na Slovensku korupcí. Generální sekretářka strany ANO, které Rusko šéfuje, Magda Krasulova uvedla, že Malchárek je nekompetentní a nerozumí legislativě.

Kia hrozí odvetou

Podle Malchárka už o tom, že stamiliony korun dodavatelé firmy nedostanou, informoval také vedení korejské automobilky. "Byla to nepříjemná debata a firma nevyloučila kroky na diplomatické úrovni," řekl Malchárek.

Vláda nemůže pobídky vyplatit proto, že to neumožňují nová pravidla pro vyplácení státní pomoci investorům. Firmy totiž staví nebo plánují stavět v místech, kde nezaměstnanost nepřesahuje deset procent.

Automobilka Kia je jeden z největších investorů v zemi. Investici korejské společnosti přitom provázejí problémy od počátku jejího příchodu na Slovensko. Kvůli komplikacím s výkupem pozemků v okolí Žiliny se zahájení výstavby továrny výrazně zpozdilo. Slovenská vláda nakonec musela majitelům pozemků vyplatit o několik stovek milionů korun více, než původně počítala.

Práci by měly získat čtyři tisíce lidí

Kia, která chce na Slovensku investovat asi miliardu eur, chce začít zkušební výrobu na Slovensku už na konci letošního roku. Ročně má firma u Žiliny vyrábět asi tři sta tisíc aut a nabídnout zaměstnání třem tisícovkám lidí. Slovenská vláda dnes naopak schválila výstavbu 75 domů pro manažery korejské společnosti nedaleko Bratislavy.

Dodavatelé automobilky oznámili, že chtějí na Slovensku zaměstnat přes dvanáct set lidí a investovat přes čtyři miliardy slovenských korun.

Příchod korejské společnosti Kia na Slovensko je navíc jedním z velmi důležitých faktorů, proč svoji investici na severu Moravy zvažuje další korejský výrobce aut, společnost Hyundai. Právě dodavatelské firmy, které staví svoje továrny na Slovensku, mají vyrábět díly jak pro Kiu, tak pro Hyundai.

 

Právě se děje

Další zprávy