Hyundai a Kia zvýší výrobu téměř o pětinu

Redakce eko, ČTK
5. 12. 2005 12:05
Soul – Jihokorejské sesterské automobilky chtějí v příštím roce vyrobit 4,7 milionu aut, což by byl oproti letošnímu roku nárůst o 17 procent.
Foto: Aktuálně.cz

O plánech obou firem dnes informoval list Korea Economic Daily. Letošní produkce dosáhne podle zdroje z Hyundai 3,83 milionu automobilů. Oficiálně ale
automobilky čísla o letošní produkci, ani plány na příští rok zveřejnit nechtějí.

Konkurence americkým firmám

Firmy si ale podle zdroje stanovily právě takový růst prodeje díky tomu, že zahraniční závody Hyundai a Kie zvyšují výrobní kapacity. Více aut vyrobí například nový závod ve státu Alabama na jihu USA, který je v provozu od května.

Na severoamerickém trhu získávají asijské automobilky na úkor amerických, kterým naopak odbyt klesá. (Více o listopadovém propadu prodejů ČTĚTE ZDE.)

GM i Ford kvůli tomu dokonce plánují zavřít některé své závody v USA a Kanadě (Více o propouštění u Fordu ČTĚTE ZDE, o GM ČTĚTE TADY.)

Korejské automobilky chtějí růst i v Evropě

Automobilka Hyundai na konci září oznámila, že postaví závod za jednu miliardu eur (téměř 30 miliard Kč) nejspíš na Ostravsku.

"Výstavba závodu v České republice začne příští rok a výroba bude zahájena koncem roku 2008," citoval ze sdělení automobilky list The Korea Times. Konečné rozhodnutí ale zatím nepadlo.

Hyundai preferuje právě lokalitu na severu Moravy, nejlépe u Nošovic, protože u Žiliny staví továrnu sesterská Kia. V Česku však zatím automobilka i úřady naráží na problémy s výkupy pozemků. (Více o posledním vývoji v Nošovicích ČTĚTE ZDE.) Tento týden měl přijet do ČR jednat viceprezident Hyundai zodpovědný za investice, ale delegace automobilky kvůli špatnému počasí cestu odvolala.

Nový středoevropský závod má být hotový v roce 2008 a vyrábět 300 tisíc vozů ročně. Letos plánuje jen Hyundai prodat v Evropě 420 tisíc aut a příští rok 520 tisíc automobilů, což je nárůst téměř o čtvrtinu.

 

Právě se děje

Další zprávy