Slovenská letiště stále na prodej

mid, čtk
19. 1. 2006 18:40
Bratislava - Slovenská vláda ještě protáhne prodej bratislavského a košického letiště. Vítězem se stane firma, která přinese plnější obálku.
Foto: Letiště Bratislava

Privatizační komise i ministerstva hospodářství a dopravy přitom původně doporučily prodat letiště konsorciu TwoOne v čele s vídeňským letištěm.

V tendru mu však šlapalo na paty konsorcium vedené španělskou společností Abertis. TwoOne nabídlo za obě letiště kupní cenu 6,9 miliardy slovenských korun a další investice zhruba 8,3 miliardy slovenských korun. Konsorcium Abertis dalo návrh s kupní cenou 3,6 miliardy korun a investicemi za 10,2 miliardy Sk. Při bodovém hodnocení, které vedle ceny a investic zohlednilo také další kritéria, byl ale rozdíl mezi oběma uchazeči pouze 2,5 bodu.

Obě firmy proto mají své návrhy ještě vylepšit. Soutěž podle slovenského premiéra Mikuláše Dzurindy vyhraje uchazeč s nejvyšší nabídkou. Čekat na ně přitom bude do 27. ledna. "Nedá se upřít skutečnost, že nabídky obou prvních (uchazečů) se dají prezentovat jako poměrně vyrovnané. Kdo nabídne více, ten se stane vítězem," poznamenal Dzurinda. 

Proti prodeji letišť TwoOne ostře vystoupila opozice. Obává se hlavně toho, že by vídeňské letiště mohlo bratislavský provoz utlumit. Nejsilnější opoziční strana Směr-sociální demokracie již pohrozila, že v případě úspěchu v zářijových parlamentních volbách prodej zruší. O privatizaci letišť bude na návrh opozice jednat parlament na mimořádné schůzi v pátek.

 

Právě se děje

Další zprávy