SkyEurope získá od investora miliardy

dkl, ČTK
29. 8. 2006 11:10
Praha - Slovenská letecká společnost se chystá k expanzi a pomoci ji k tomu má navýšení kapitálu. Novým spoluvlastníkem bude i finanční skupina York Global Finance II.

Tento finanční ústav by měl do SkyEurope investovat 38,8 milionu eur, tedy asi 1,1 miliardy korun. Dalších 17,5 milionu korun pak chce firma získat prodejem akcií na burze.

V současnosti je základní kapitál firmy 20 milionů eur.

Peníze, které z této operace získá, by společnost ráda využila k zajištění růstu a zvýšení zisku. Vyplývá to z tiskové zprávy společnosti.

Letecký pohled na amsterdamské letiště Schiphol.
Letecký pohled na amsterdamské letiště Schiphol. | Foto: majesticmoose.net

"York zakoupí přibližně devět milionů akcií za stejnou pevnou cenu 1,75 eura za kus. York tak bude po vydání akcií a po uplatnění práv vlastnit 23 procent proforma akcií SkyEurope," uvedl mluvčí firmy Jan Čamek.

Akcie i dluhopisy

Kromě nákupu akcií se firma York zavázala i ke koupi obligací v hodnotě 6,7 milionu eur, které bude muset později povinně vyměnit za akcie. Ve chvíli, kdy celou operaci schválí příslušné úřady, tak vzroste podíl Yorku ve SkyEurope na 29,9 procenta.

A další balík dluhopisů za 17 milionů euro přinese aeroliniím 16,4 milionu eur. Zájemci o akcie je mohou získat na burzách ve Varšavě a Vídni.

Vydání nových akcií a převeditelných dluhopisů pro York stejně jako volba nových členů dozorčí rady SkyEurope bude náplní jednání mimořádné valné hromady ve středu 20. září.

"Vydání práv, která budou podléhat schválení rakouského Úřadu pro finanční trhy a které je zároveň podmínkou pro
uskutečnění investice společností York, je očekáváno do konce měsíce září," upřesnil Čamek.

Foto: Aktuálně.cz

Středoevropský gigant

Letecká společnost SkyEurope Airlines vlastní základny v Praze, Bratislavě, Budapešti, Krakově a Varšavě.

Firma představuje největší nízkonákladovou leteckou společnost ve střední a východní Evropě. Provozuje 73 linek do 37
míst v 19 evropských zemích.

York Global Finance II je pobočkou York Capital Management, mezinárodní skupiny soukromých investičních fondů, jejíž aktiva přesahují šest miliard eur.

York se soustředí na veřejné i soukromé investice a na kreditní zabezpečení.

 

Právě se děje

Další zprávy