Ryanair: Nízkými náklady ke 3 miliardám

ČTK
1. 8. 2006 11:00
Dublin - Největší evropské diskontní aerolinie Ryanair z Irska zvýšily meziročně čistý zisk o 80 procent, a ten tak dosáhl v uplynulém čtvrtletí 115,7 milionu eur, tedy téměř 3,3 miliardy korun.

Společnost s tím ale zároveň oznámila, že celoroční ziskovou předpověď nezvýší, protože očekává tvrdé podmínky v zimním období. Ryanair uzavřel první čtvrtletí fiskálního roku na konci června.

Devítka analytiků v anketě agentury Reuters odhadovala čtvrtletní zisk nízkonákladové letecké společnosti na 98 milionů eur. Ryanair svým výsledkem překonal odhady osmi z nich.

Čtvrtletní tržby Ryanairu vyskočily o 40 procent na 566,6 milionu eur. Projevily se v nich Velikonoce, které byly letos později než loni a spadly do prvního fiskálního čtvrtletí společnosti. Tržby vzrostly také díky novým trasám a prodeji doplňkových služeb, například pronájmu aut či cestovnímu pojištění.

Silná poptávka firmě zajistila vyšší výnosnost; zisk z každého přepraveného místa se zvýšil o 13 procent. Podnik ale varoval, že tento nárůst nemusí po zbytek roku pokračovat.

"Náš výhled pro zbytek tohoto fiskálního roku zůstává opatrný," uvedl ve zprávě generální ředitel společnosti Michael O'Leary.

"Jsme přesvědčeni, že se nadcházející zima bude vyznačovat mnohem těžšími obchodními podmínkami," dodal. Ryanair předpokládá, že mu celoroční čistý zisk vzroste o pět až deset procent.

Finanční ředitel podniku Neil Sorahan předpokládá, že Ryanair letos přepraví 42 milionů cestujících. Zdůraznil ale, že velkou neznámou pro firmu zůstávají vysoké ceny pohonných hmot, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy