Padělky cigaret stojí stát miliardy

Dušan Klimeš
11. 12. 2006 14:09
Praha - Jen na česko-německé hranici přichází stát podle studie o miliardu korun na daních. Na vině jsou padělky.

Pohraniční oblasti mezi Českem a Německem jsou podle společnosti ACNielsen doslova zaplaveny padělanými cigaretami. Týká se to především stánků na tržnicích, které jsou provozovány asijskými obchodníky.

Výsledky ukazují, že více než devadesát procent všech cigaret, které jsou u těchto prodejců k mání, je falešných. Kamenné obchody v okolí tržnic jsou na tom o poznání lépe, přesto i zde se zákazníci dočkají více než pětiny padělaných značek.

Průměrně je tak prý pouze každá pátá cigareta koupená v této oblasti, pravá.

Miliardy státu

Tím ale prodejci porušují zákon a podvádějí zákazníky. Kromě toho tímto způsobem stát přichází až o jednu miliardu korun ročně, a to pouze u sledované česko-německé hranice.

"Navíc je potřeba zvážit, že tržiště poblíž česko-německých hranic, která byla v rámci studie ACNielsen monitorována, jsou pouze jedním z kanálů, kde k nelegálnímu prodeji cigaret dochází a celkový dopad na českou ekonomiku je tak mnohem vyšší," uvádí zpráva výzkumné společnosti.

"Například ze studie, kterou prováděla v Německu společnost MSI Market Services, vyplývá, že němečtí turisté si v roce 2005 v České republice nakoupili až 6,2 miliardy cigaret, což je zhruba sedmkrát více, než činí pouze prodeje na tržištích, kterými se zabýval náš výzkum," dodává.

Zdaněné a zdražené

Dopad na českou ekonomiku a státní rozpočet je tak značný. Kvůli zvýšení výběru daní a přizpůsobení se EU museli čeští poslanci schválit zákon, kterým se zvyšuje spotřební daň.

Krabička cigaret by tak měla od příštího roku podražit až o patnáct korun. Většina těchto peněz by měla jít do státního rozpočtu. Padělané a pašované cigarety se ale zdanění vyhnou.

Studie se zaměřovala na oblast Chebu, Hřenska a lokality v okolí Dubí a Cínovce. Zaměřila se pouze na prodej cigaret na tržnicích a v přilehlých obchodech.

 

Právě se děje

Další zprávy