Kuřákům zlozvyk zdraží až o 15 korun

Dušan Klimeš
15. 8. 2006 15:00
Praha - Vládní úředníci se rozhodli odsunout balvan zvyšujícího se deficitu. Návratu ke stomiliardovému schodku brání i kuřáci.
Foto: Reuters

Zvýšením spotřebních daní u tabákových výrobků si totiž rozpočet přijde na více než deset miliard korun jenom v příštím roce.

I díky tomuto opatření se dosluhující ministr financí Bohuslav Sobotka snaží vyhnout deficitu, který by překročil sto miliard. Současný návrh totiž předpovídá, že státu bude v příštím roce chybět minimálně 88 miliard.

To je však možné považovat za úspěch, protože pokud by se měly naplnit předvolební sliby a narychlo schválené "dárečky" různým skupinám obyvatel, rozpočtový schodek Česka by mohl dosáhnout enormních 173 miliard korun.

Cigarety, rozpočtová jistota

A tak bylo nutné škrtat, hledat úspory, zvyšovat příjmy. Daň z cigaret již několik let patří k jistým a stabilně rostoucím položkám státního rozpočtu. Ovšem nejen díky růstu spotřeby, ale hlavně neustálým zvyšováním daní.

Výnos ze spotřebních daní za loňský rok dosáhl téměř 26 miliard. Letos by tato částka měla překročit 30 miliard a za rok 2007 by státní kase mohli kuřáci přinést více než 40 miliard korun.

Přitom zvyšování daní u cigaret nabírá na tempu. Ještě v roce 2003, kdy došlo také ke změně sazeb, činil nárůst 1,1 miliardy korun. V příštím roce očekávájí politici efekt desetinásobný.

Chtěla tomu Unie

Česká republika se zavázala, že do začátku roku 2007 srovná svoji spotřební daň s EU. V současnosti je z jedné krabičky státu odváděno až 28 korun. Harmonizační plán však počítá s tím, že z krabičky bude odváděno alespoň 57 procent z ceny a minimálně 64 eur na tisíc kusů.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Po započítání nové, zvýšené daně by tak krabička cigaret mohla zdražit o 12 až 15 korun. Záleží však na jednotlivých společnostech, jestli zvýšení promítnou do konečné ceny celé, či pouze jeho část, a "vzdají" se tak části svých zisků.

Do budoucna však není vyloučen ani další posun v daňové kvótě u spotřební daně, protože limity dané Evropskou unií jsou pouze minimální hranicí, kterou musí dosáhnout všechny členské státy. Nejde tedy o jednotnou sazbu, a daně tak mohou i nadále růst.

Kvůli tomu, aby se deficit nevymknul kontrole, však Ministerstvo financí hledalo i další zdroje. Jedním z nich je i odložení účinnosti některých zákonů a vyhlášek.

 

Právě se děje

Další zprávy