Obchodníkům v Unii se plní pokladny stále rychleji

Veronika Skálová Veronika Skálová
3. 12. 2010 13:01
Útraty Evropanů rostou, za měsíc o 0,4 procenta, za rok o 1,8 procenta.
Útraty rostly souhrnně v celé Unii i v eurozóně, část zemí ale stále klesala.
Útraty rostly souhrnně v celé Unii i v eurozóně, část zemí ale stále klesala. | Foto: Ondřej Besperát

Brusel - S blížící se hlavní nákupní sezónou začali Evropané konečně utrácet. Podle údajů úřadu Eurostat stouply v říjnu maloobchodní tržby v Unii za měsíc o 0,4 procenta, v zemích platících eurem o 0,5 procenta. Meziročně utržili obchodníci o 1,8 procenta více.

Září přitom příliš optimisticky nevypadalo, tržby klesaly o 0,1 procenta.

Největším "tahounem" měsíčního růstu byla oblast potravin, nápojů a tabákových výrobků, kde útrata obyvatel Unie stoupla o 0,7 procenta, v eurozóně dokonce o celé procento.

Prodej spotřebního zboží se od září do října zvýšil v pěti státech, v jedenácti naopak poklesl, v ostatních neměli statistici k dispozici aktuální data. Nejvíce vzrostly meziměsíčně útraty Němců - o 2,3 procenta, Belgičanů (o 1,4 procenta) a Švédů (o 0,9 procenta). Naopak největší pokles pocítili obchodníci na Slovensku (o 2,8 procenta), v Lotyšsku (o 1,7 procenta) a na Maltě (o 0,8 procenta).

V meziměsíčním porovnání více rostly útraty Evropanů za nepotravinové zboží - o 2,1 procenta v eurozóně a dokonce o 3,1 v celé sedmadvacítce. Potraviny, nápoje a tabákové výrobky stoupaly meziročně o 2 procenta v eurozóně, o 1,1 procenta v celé Unii.

Nejvyšší nárůsty hotovosti měli v pokladnách v porovnání s loňským rokem obchodníci v Polsku, kde utržili o 12,8 procenta víc, v Belgii to bylo o 9,4 procenta více. V sedmi státech však tržby klesly i v meziročním srovnání, v Irsku a Velké Británii zůstaly na stejné úrovni.


 

Právě se děje

Další zprávy