Evropský průmysl vyrobil v září méně než v srpnu

Veronika Skálová Veronika Skálová
12. 11. 2010 12:37
Meziročně průmysl v Unii i eurozóně rostl o víc než 5 procent.
Průmyslová produkce ve srovnání s loňským rokem rychle roste. Ilustrační foto.
Průmyslová produkce ve srovnání s loňským rokem rychle roste. Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Brusel - Mírný pokles po srpnovém růstu zaznamenal v září průmysl v Evropské unii. Výroba se snížila v celé sedmadvacítce o 0,5 procenta, v zemích platících eurem to bylo dokonce 0,9 procenta. Údaje dnes zveřejnil Eurostat.

Původní údaj za srpen udával pro eurozónu jednoprocentní růst průmyslové produkce, Eurostat jej upřesnil na 1,1 procenta. V celé Unii byl růst upřesněn na 0,9 procenta oproti původním 0,8 procenta.

Meziroční nárůst výroby byl podstatně vyšší - v eurozóně o 5,2 procenta a v Unii o 5,8 procenta. Důvodem je jednoznačně nízká srovnávací základna z loňského roku, kdy na průmysl silně působila ekonomická krize.

Největší růst je v Estonsku

Pokles ve srovnání s loňským zářím zaznamenali statistici pouze ve třech zemích, největší byl v Řecku, kde produkce klesla o 7,6 procenta. Naopak největší růst vykázalo Estonsko o 31,1 procenta.

Ve srovnání po sobě jdoucích měsíců se průmyslová výroba zvýšila nejvíc v Irsku, o 7,9 procenta, nejvíc se naopak propadla na Maltě, o 5,6 procenta. Český průmysl vykázal podle Eurostatu růst výroby o 1,1 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy