Nokia odchází z výsluní. Nejvíce mobilů prodal Samsung

Tereza Holanová Tereza Holanová
27. 4. 2012 12:30
Téměř polovinu všech telefonů představovaly smartphony. Ty jsou pro Samsung hlavním motorem
Foto: GSMARENA.COM

Soul, Londýn - Finská Nokia už není největším výrobcem telefonů ve světě. Z prvního místa ji po čtrnácti úspěšných letech sesadila jihokorejská skupina Samsung Eletronics. Vyplývá to z údajů o tržbách v prvním čtvrtletí.

Jak informoval list Financial Times, za první tři měsíce tohoto roku Samsung prodal 93,5 milionu chytrých telefonů. Svůj tržní podíl tak zvýšil na 25,4 procenta. Druhá Nokia prodala 82,7 milionu mobilů a patří jí 22,5 procenta trhu. Třetí je Apple s 9,5 procenta. Téměř polovinu telefonů, které Samsung prodal, představovaly přitom smartphony. Těch bylo 44 a půl milionu.

Finskou Nokii táhne dolů především nízký zájem o její chytré telefony Lumia, které využívají operační systém Windows. O tom svědčí skutečnost, že v žebříčku největších prodejců těchto přístrojů ji kromě Samsungu předběhl i Apple s více než 35 miliony prodaných jednotek. První dvě firmy nyní v oblasti  chytrých telefonů kontrolují přes devadesát procent trhu.

Telefony suplují nezájem o čipy

Jak připomíná list The Wall Street Journal, Samsung přesná data o prodejích mobilů nezveřejňuje. Známá čísla tedy vyplývají z výpočtu londýnské firmy Strategy Analytics, která se zaměřuje na výzkum trhu.

Podle prohlášení vedení Samsungu se zisk skupiny v prvním kvartále meziročně zvýšil o 82 procent na 5,05 bilionů wonů (83 miliard Kč). Tato suma překonala dosavadní rekord z podzimu 2010, který činil 4,46 bilionu wonů. Tržby skupiny v období od ledna do března přesáhly 45,27 bilionu wonů (751 miliard Kč), tedy o 22 procent více oproti stejnému období v roce 2011.

"Úspěšné prodeje chytrých telefonů nahrazují problémy, s nimiž se Samsung potýká v oblasti paměťových čipů, které přitom tradičně byly hlavním zdrojem zisků společnosti," uvádí The Wall Street Journal.

Jaký je konkurent iPadu:

Nokia představila zbraň proti iPhonu a Androidu:


 

 

Právě se děje

Další zprávy