Pokusí se příští rok Microsoft koupit finskou Nokii?

Jan Kovalík
27. 12. 2011 16:00
Firma je pacient po amputaci nohy. Zdá se, že přežije
Stephen Elop na Nokia World 2011
Stephen Elop na Nokia World 2011 | Foto: Reuters

Když letos v únoru šéf Nokie (dříve Microsoft) Stephen Elop rozeslal zaměstnancům památný dopis o stavu firmy, přirovnal ji k člověku stojícímu na hořící ropné plošině. Má dvě možnosti: shořet, nebo skočit do moře.

Elop skočil a s ním celá firma "hrdého finského lidu". Přeloženo do normální řeči: Nokia přikročila k drastické restrukturalizaci a ohlásila strategickou spolupráci s Microsoftem. Chytré telefony Nokia poběží na Windows Phone, ohlásil tehdy Elop.

Očekáváná Windows Nokia

Bylo-li to dobré rozhodnutí, je dnes zbytečné soudit. Elop splnil slovo a v obchodech si můžeme koupit designovou Lumii běžící na mobilních Windows, která sice nenabízí nic, na co by už majitelé jiných smartphonů nebyli zvyklí, ale je to přesně produkt, který v nabídce Nokie chyběl. A měl v ní být již před pěti lety.

Mobilní Windows ustály první recenze a uživatelské testy nad poměry dobře a zdá se, že do budoucna mají šanci stát se plnohodnotnou konkurencí systémům Android nebo iOS.

Říjnové odhalení nových Nokií s Windows v Londýně bylo pro firmu velmi důležité. Nokia se slavnostní večer pokusila pojmout po vzoru kalifornského Applu, tedy uvolněně a "cool" - a doufejme, že to bylo naposledy. Křeč a patos během večera měly ovšem velmi optimistickou odezvu od analytiků.

Na optimismus je brzy

Ti v nadcházejícím týdnu ohlásili znovuzrození Nokie a nešetřili optimistickými vizemi, podle kterých Nokie s Windows do roku 2015 překonají počtem prodaných přístrojů iPhony a s podílem více než 20 procent na trhu se stanou světovou dvojkou po Androidu.

Mluvit o znovuzrození Nokie je ale v současné době předčasné. Víc než znovuzrozeného Fénixe připomíná firma pacienta, který se při skoku z ropné plošiny dopadl na záchranný člun a smrtelně se při tom zranil. Už je ale v nemocnici a přestože mu musela být amputována noha, zdá se, že přežije.

S jakými následky své zranění překoná, bychom se měli dozvědět v průběhu roku 2012, kdy by Nokia měla zastavit klesající podíl na trhu s chytrými telefony, zaujmout zákazníky a vybudovat si znovu jejich důvěru.

Neklidné finské vánoce

To, že je Nokia stále v kritickém stavu, by asi mohli nejlépe potvrdit její zaměstnanci. Jen v divizi Nokia-Siemens totiž firma do konce roku 2013 zruší 13 tisíc pracovních míst. Nemluvě o už zrušené továrně v Rumunsku (2200 pracovních míst) a 1300 propuštěných z divize Location and Commerce, která vyvíjí mapovací software.

Pokud Nokia neustojí drastické škrty a restrukturalizaci, můžeme se (pokud si dovolíme zaspekulovat) v roce 2012 dočkat další gigantické akvizice, při které se Microsoft pokusí Nokii koupit.

 

Právě se děje

Další zprávy