Varování i pro Česko: Ekonomika bez hlavního motoru

Tereza Holanová Tereza Holanová
24. 4. 2012 11:10
Výkon finské ekonomiky je silně provázaný s jedinou společností - Nokia
Foto: Aktuálně.cz

Helsinky, Praha - Ekonomika bez svého hlavního motoru. Tak by mohlo dopadnout Finsko. Tamní experti proto nezahálí a vymýšlejí scénáře, jak by trh fungoval bez svého "státního symbolu". Za ten mnozí považují největší finskou firmu Nokia.

Jak připomíná Business Week, Finsko je příkladem země, jejíž výkon je silně provázaný s jedinou společností. Pokud se jí daří, ekonomika vesele šplhá vzhůru.

Pokud ale idyla skončí, následky mohou být kruté. Zatímco na přelomu tisíciletí přispívala Nokia na celkové HDP Finska čtyřmi procenty, o jedenáct let později se jednalo o 0,8 procenta.

Ještě v roce 2007 činila tržní hodnota firmy (tedy celková hodnota akcií na Helsinské burze) 110 miliard euro. Uteklo pět let a Nokia má cenu 14,8 miliardy eur. Od roku 2000 spadla cena akcií podniku o 94 procent.

O práci přišly tisíce odborníků, za posledních šest let se počet zaměstnanců snížil o 40 procent, uvedlo místní ministerstvo financí. Aktivity na starém kontinentu se oklešťují - Nokia již zavřela továrny v Německu, Maďarsku a Rumunsku - a výroba se přesouvá do Asie. Aktuálně skupina provozuje dva závody v Číně a po jednom v Jižní Koreji a Indii.

Prohlédněte si chytrý telefon od Nokie:

Alternativa? Vzdělání, hry a lodě

Z toho důvodu připravují ekonomové scénáře, co se stane, jestliže Nokia přestane být tahounem.

Více by se mohli Finové zaměřit například na rozvoj počítačových her. "Angry Birds zachvátily chytré telefony jako bouře," komentuje server Business Week. Celkem přitom v zemi působí okolo sta společností, které se uvádění her na trh věnují, a počet zaměstnanců v tomto odvětví by se měl podle analytiků do roku 2020 zčtyřnásobit.

Další možností je výstavba lodí - ať už průzkumných plavidel, ledoborců, nebo největších luxusních parníků ve světě. Budoucnost má také chemický průmysl, jehož podíl na vývozu se od roku 2000 zdvojnásobil na 20 procent.

Důležitým pilířem finského trhu je také vzdělání a věda obecně. Finové se dlouhodobě drží na špičce v přírodních vědách nebo matematice. Jejich modelem, který je podobně jako ten v Česku založen na povinné bezplatné devítileté školní docházce, se inspiruje celý svět.

Nokii smetly ještě chytřejší telefony

Tomu, jakou roli Nokia ve finské ekonomice hraje, se odborníci věnovali již v roce 2001 - tedy v době, kdy byla společnost na vrcholu a nezdálo se, že by ji mohlo něco ohrozit.

"Obrat Nokie je víceméně stejný jako náš vládní rozpočet. Jistě, toto číslo má prakticky nulovou důležitost, dobře ale ilustruje, jak je Nokia veliká," stojí ve zprávě "The Role of Nokia in the Finnish Economy".

Autoři přitom zmiňují, že úspěch skupiny přispěl k růstu základních hospodářských indikátorů, jako jsou vývoz, hrubý domácí produkt - a s tím spojená zaměstnanost.

Před nástupem mobilních telefonů byla přitom Nokia silná i v jiných odvětvích. Před sto dvaceti lety se stala významným výrobcem papíru, později se zaměřila na gumárenské produkty. V roce 1989 se následně spojila s místním výrobcem rádií a televizorů, čímž vznikla skupina Nokia Mobile Phones. O dva roky později uvedla na trh první mobilní telefon.

Hůře se Nokii začalo dařit hlavně po masivním nástupu chytrých telefonů v roce 2007. Zde ji převálcovali Apple a výrobci, kteří vsadili na operační systém Android od Googlu.

Co umí chytré telefony od konkurence?

 

Právě se děje

Další zprávy