Kauza Enron má nové viníky. Britští bankéři se přiznali

hjp
29. 11. 2007 14:00
Největší firemní podvod uplynulých let má poslední dozvuky

Houston - Trojice britských bankéřů, kteří se podíleli na aféře energetického gigantu Enron, konečně přiznala svou vinu. Bývalí zaměstnanci britské NatWest Bank David Bermigham, Gary Mulgrew a Giles Darby mají na svědomí krádež 7,3 milionu dolarů.

Finančníci se doznali k podvodu po 17měsíčním čekání na soud v americkém státě Texas, kam je k trestnímu stíhání vydala britská vláda. Podle svých obhájců se muži rozhodli ve svých životech udělat další krok a věnovat se důležitějším věcem.

Výměnou za přiznání viny jim žalobce navrhne trest odnětí svobody ve výši pouhých 37 měsíců místo obávaných 35 let, napsal dnes list The New York Times.

Muži stanou před soudem 27. března příštího roku.

Svou nevinu obhajovali přes dva roky

Britové byli obviněni z toho, že se spolu s finančním ředitelem Enronu Andrew S. Fastowem nelegálně obohatili na úkor jejich zaměstnavatele National Westminster Bank of England.

Banka NatWest držela podíl ve Fastowově společnosti Southampton. Podle obžaloby trio bankéřů poradilo bance prodat svůj podíl za milion dolarů, i když věděli, že cena ještě poroste. Fastow zatím s Enronem vyjednal koupi bankovního podílu za 19 milionů a peníze následně rozdělil mezi sebe, tři bankéře a další osoby.

Svou vinu však trio popíralo po více než dva roky od uvalení žaloby v září roku 2002. Zároveň se dožadovalo soudního procesu v rodné Velké Británii a nikoli v USA, kam byli přepraveni v rámci nové smlouvy o vydávání obžalovaných.

Ve vězení však od svého pobytu v USA v roce 2006 bývalí bankéři nestrávili ani den - soudce propustil každého z nich na kauci ve výši jednoho milionu dolarů.

Miliardy v prachu

Kauza Enron spustila lavinu firemních skandálů ve Spojených státech. Enron býval sedmou největší korporací v USA, v prosinci 2001 ale vyhlásil bankrot. Předcházela tomu léta účetních podvodů, v jejichž rámci podnik skrýval mnohamiliardové ztráty.

Ve skupině Enron bylo několik dceřiných společností, které účetně vykazovaly zisk, ale ve skutečnosti sloužily jako odkladiště nedobytných pohledávek nebo měly jiné problémy.

Kolaps Enronu připravil o práci tisíce lidí a smazal majetek akcionářů za více než 60 miliard dolarů.

Ti, kteří dostatečně nerozložili zdroje svých penzijních plánů, přišli také o peníze na důchod. Z důchodových účtů takto zmizely více než dvě miliardy dolarů.

Bývalý generální ředitel Enronu Jeffrey Skilling byl za účetní podvody a další trestné činy odsouzen na 24 let vězení. Vinným byl uznán i jeho předchůdce ve funkci Kenneth Lay. Ten však před vynesením rozsudku zemřel.

 

Právě se děje

Další zprávy