Korunní princ Enronu dostal 6 let

26. 9. 2006 19:50
New York - Byl miláčkem svých šéfů, pak je bodl do zad a nyní si za podvody odsedí šest let. Kdo? Dřívější vládce financí v Enronu Andrew Fastow.

Za pádem jedné z největších amerických energetických firem stály machinace s účetnictvím, podvody a defraudace, kterých se účastnily špičky z vedení společnosti.

Fastow byl jejich hlavním architektem. Vymyslel sytém nastrčených firem, kam přeléval pohledávky a vylepšoval výsledky Enronu. Patřil k nejvíce obdivovaným finančním manažerům. Pak ale vše prasklo. A Fastow se přiznal, tvrdil však, že vše činil za souhlasu nejvyššího vedení.

A tak byli obviněni a posléze usvědčeni i nejvyšší manažeři Kenneth Lay a Jeffrey Skilling. Zatímco Lay zemřel před měsícem na infarkt, Skilling si vyslechne rozsudek příští měsíc.

Tito měli silného spojence v auditorské firmě Arthur Andersen, která vždy shledala výkazy firmy "bez výhrad", přestože docházelo k prokazatelným podvodům. Enron vzal auditorskou firmu s sebou do propadliště dějin - skončila také bankrotem.

Při dnešním slyšení navíc Fastow řekl, že o "kreativním nakládání s účty firmy" dobře věděly i renomované banky. Konkrétně Merrill Lynch Royal Bank of Scotland či Credit Suisse.

Drobná paralela

Stejně jako Andrew Fastow byl loni odsouzen i finanční šéf firmy WorldCom Scott Sullivan. Ta společně s Enronem spustila vlnu účetních skandálu na začátku 21. stoleti.

U Fastowa a Sullivana je však možné najít mnohem víc společného než jen definitivní cestu do vězení.

Oba ve svých koncernech působili jako finanční ředitelé. Měli tedy na starosti účetnictví a celkové finance firem.

Jeden jako druhý se obrátili zády ke svým bývalým šéfům. Domluvili se se státními zástupci a rozhodli se "vyklopit" vše. Na oplátku čekali, že jejich tresty budou mírnější.

Padlé hvězdy

Tito dva manažeři byli ve své době považováni za hvězdy byznysu a za korunní prince svých šéfů. Čekala je tedy skvělá kariéra na postech generálních ředitelů firemních gigantů.

Foto: Reuters

Oběma však zlomily vaz účetní skandály. Na ten v Enronu se přišlo v roce 2001, WorldCom si na svůj pád počkal do dalšího roku.

Díky své "upovídanosti" dostal finančník Sullivan z WorldCom jen pět let vězení místo 25 možných.

A Fastow? Tomu od počátku procesu hrozilo maximálně deset let, a to díky jeho "napravení" a velice podrobnému svědectví o tom, co se v Enronu dělo.

Soud mu nakone slevil ještě čtyři roky a ocenil tak jeho spolupráci s vyšetřovateli.

Za mříže do devadesáti

Dnešek je vůbec chmurný pro vysoké manažery obviněné za účetní nesrovnalosti. Bývalý šéf WorldComu Bernard Ebbers totiž nastupuje do věznice, aby si odpykal 25 let vězení za účast na pádu firmy, který stál akcionáře jedenáct miliard dolarů.

Ken Lay se rozsudku za podíl na pádu Enronu nedočkal, zemřel na infarkt
Ken Lay se rozsudku za podíl na pádu Enronu nedočkal, zemřel na infarkt | Foto: Reuters

Ebbers je právě jedním z těch, kdo doplatil na upovídanost Scotta Sullivana, který své kolegy potopil. Byl odsouzen v březnu loňského roku. Čekalo se ještě, jak dopadne odvolání.

Nyní je však konec nadějím a dnešní noc již bude Ebbers trávit za mřížemi ve své cele.

Podle amerických zákonů si musí odsedět alespoň 85 procent svého trestu. Na svobodu se tak dostane nejdříve v roce 2028. Bernardu Ebbersovi je nyní 65 let, z vězení tedy odejde možná ve svých 87 letech.

 

Právě se děje

Další zprávy