Kauza Enron má dalšího potrestaného

čtk, Redakce EKO
17. 11. 2006 18:28
Houston - Bývalý hlavní poradce finančního ředitele gigantu Enron Michael Kopper dostal 3 roky vězení za podvody a praní špinavých peněz.

Odsouzen byl rovněž bývalý ředitel firmy pro vztahy s investory Mark Koenig, který dostal za svůj podíl na podvodech 18 měsíců vězení.

Infobox
Autor fotografie: Reuters

Infobox

ČTĚTE VÍCE:

  • NEJVĚTŠÍ SKANDÁL AMERIKY MÁ UŽ ROZUZLENÍ 
    Enron spustil lavinu dalších kauz. Ty už byly často rozuzleny a jejich viníci už znají své tresty. Až dosud ale zbývalo zodpovědět otázku, zda za krach Enronu mohou jeho šéfové. Porota řekla ANO. Ve speciálu najdete materiály redaktorů Aktuálně.cz o této významné kauze.

Kopper se v srpnu 2002 stal prvním vedoucím pracovníkem dnes již zkrachovalé americké energetické Enron, který přiznal vinu a souhlasil se spoluprací na vyšetřování bankrotu firmy.

Kopper, kterému hrozilo až 15 let vězení, byl poradcem finančního ředitele Andrewa Fastowa.

Ten byl odsouzen na šest let vězení za účetní podvody, jež vedly k pádu firmy.

Kopper i Fastow dostali relativně nízké tresty díky spolupráci s vyšetřovateli.

Bývalý generální ředitel Enronu Jeffrey Skilling byl za účetní podvody a další trestné činy odsouzen na 24 let vězení.

Enron býval sedmou největší korporací v USA, v prosinci 2001 ale vyhlásil bankrot. Předcházela tomu léta účetních podvodů, v jejichž rámci podnik skrýval mnohamiliardové ztráty.

Ve skupině Enron bylo několik dceřiných společností, které účetně vykazovaly zisk, ale ve skutečnosti sloužily jako odkladiště nedobytných pohledávek, nebo měly jiné problémy.

Kolaps Enronu připravil o práci tisíce lidí a smazal majetek akcionářů za více než 60 miliard dolarů.

Ti, kteří dostatečně nerozložili zdroje svých penzijních plánů, přišli také o peníze na důchod. Z důchodových účtů takto zmizely více než dvě miliardy dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy