Právníci z kauzy Enron chtějí odměnu 700 milionů dolarů

Reuters, rg
23. 11. 2007 14:25
Investorům vysoudili finanční vyrovnání ve výši 7,2 miliard

New York - Právnická firma Coughlin Stoia Geller Rudman and Robbins, která dopomohla investorům energetické společnosti Enron k finančnímu vyrovnání 7,2 miliardy dolarů, by ráda získala honorář blížící se sedmi stům milionům dolarů. Informuje o tom agentura Reuters.

Pokud soudce tuto platbu schválí, bude to dosud největší honorář v případu podvodu s cennými papíry. Podle soudního spisu, do kterého měl Reuters možnost nahlédnout, požaduje firma 9,5 procenta ze získané kompenzace.

Jeden ze zakladatelů právnické společnosti Patrick Coughlin uvedl, že distribuce peněz nezačne, dokud nebudou zaplaceni všichni zúčastnění právní zástupci a dokud nebudou pokryty i ostatní závazky.

Investoři vyhráli kompenzace od bank, které obvinili z napomáhání Enronu. Jsou mezi nimi JPMorgan Chase a Citigroup.

Více informací o případu naleznete zde:
Speciál: Poslední dějství kauzy Enron

Enron zbankrotoval 2. prosince roku 2001 poté, co došlo k odhalení několika chybných účetních úkonů hraničících s podvodem, které proběhly v devadesátých letech. Následkem skandálu se tehdy akcie firmy propadly z 90 dolarů na pouhých pár centů. Firma skončila s dluhy přibližně 31,8 miliardy dolarů.

Zničilo to i účetní firmu Arthur Andersen, která pro Enron dělala a svého času patřila ve světovém měřítku mezi prvních pět společností ve svém oboru.

V reakci na tento případ a obdobné skandály okolo společností Tyco International či Peregrine Systems byl 30. července 2002 podepsán takzvaný Sarbanes-Oxleyho zákon. Stanovuje přísnější pravidla pro auditory a činí členy firemních představenstev trestně zodpovědné za lhaní o účtech.

Bývalý šéf Tyco Dennis Kozlowski byl loni odsouzen na 25 let vězení. Provinil se odcizením firemních peněz, protože si neoprávněně připsal prémie.

 

Právě se děje

Další zprávy