Vůdce Enronu dostal 24 let vězení

Dušan Klimeš
23. 10. 2006 22:02
Houston - Jeff Skilling, symbol firemních podvodů v USA, nejspíše vyjde z vězení jako velmi starý muž.

Bývalý generální ředitel americké společnosti Enron Jeffrey Skilling má jít za účetní podvody a další trestné činy, vedoucí k jednomu z největších bankrotů v USA, na 24 let do vězení. Verdikt nad nejvýše postavenou žijící osobou v celém skandálu v pondělí vynesl soudce houstonského soudu Sim Lake. Skilling se pravděpodobně odvolá.

Osvobození po smrti

Vina za krach Enronu, nejspíš nejznámější pád firmy v dějinách USA, padla především na její bývalé šéfy: Kenntha Laye a Jeffreyho Skillinga.

Tak jako tandem byznysmenů vedl "svůj" podnik, měl také společně skončit i ve vězení.

Jenže Lay začátkem června zemřel na infarkt. To nepotěšilo část akcionářů. Ti se totiž mohli těšit na odškodné, které jim slíbila vláda.

Namísto toho soud Laye - po smrti - osvobodil. Důvodem byl precedens z roku 2004: Zemřelý nemá možnost se odvolat, musí tedy na něj být pohlíženo jako na nevinného.

Tím věřitelé ztratili naději, že by se alespoň částečně zahojili na státem vyplaceném odškodném.

Dvaapadesátiletý Skilling nicméně svému osudu, a trestu neušel.

Konec jedné éry

Uzavírá se tak kauza firmy, která spustila nevídanou vlnu účetních skandálů, obvinění a bankrotů. Kolosy se začaly hroutit jako domečky z karet.

Důvěra v americké firmy se propadla, přišly bankroty do té doby neotřesitelných firem.

Jeden pozitivní výsledek těžká doba amerického podnikání měla. V roce 2002 Kongres přijal Sarbanes-Oxlyův zákon, který zpřísnil účetní standardy, které do té doby byly velice benevolentní.

Kamarádi politiků

Energetický gigant Enron přepsal dějiny amerického podnikatelského prostředí. Na konci devadesátých let byl vzorem úspěchu a vyhříval se na slunci popularity jak u investorů, tak u špiček americké politiky.

I v prvním roce nového tisíciletí vše vypadalo na další úspěšné období, které mělo firmu čekat. Za první čtvrtletí vykázal Enron zisk 425 milionů dolarů, bývalí šéfové Lay a Skilling přispívají nově zvolenému prezentu Bushovi po sto tisících dolarů.

Zakladatel společnosti Enron Kenneth Lay na snímku s manželkou Lindou Layovou
Zakladatel společnosti Enron Kenneth Lay na snímku s manželkou Lindou Layovou | Foto: Reuters

Pád z vrcholu

Ovšem druhá polovina roku 2001 přináší přiznání, že firma prodělává přes půl miliardy dolarů. A vyplouvají účetní machinace.

Výsledkem je absolutní kolaps koncernu, tisíce nezaměstnaných. Ztráty investorů vycházejí v řádech desítek miliard dolarů. A pak už se počítají obvinění, zatčení a soudní procesy.

Enron byl jen špičkou ledovce, následovaly další firmy. Skandál pohřbil například i věhlasnou auditorskou firmu Arthur Andersen. Firmu, která až do roku 2001 dávala hospodaření energetiků vysvědčení "bez výhrad".

 

Právě se děje

Další zprávy