Evropa utopí miliardy dolarů ročně ve vzdušném prostoru

djl, BBC
4. 6. 2008 13:30
Společný vzdušný prostor je nezbytný, míní šéf Lufthansy
Foto: Reuters

Istanbul - Šéf letecké společnosti Lufthansa, Wolfgang Mayrhuber, tvrdě zkritizoval letecké společnosti a evropské politické špičky za to, že dosud neexistuje společný vzdušný prostor. Informaci přinesl server BBC.

Kvůli jeho neexistenci se podle něj v oblacích ročně utopí miliardy amerických dolarů naprosto nesmyslně. Kritiku spustil během výročního zasedání Mezinárodní asociace letecké dopravy (International Air Transport Asociation) v Istanbulu.

Situace, kdy vzdušný prostor nad Evropou kontrolují dispečeři ze 40 různých středisek letového provozu, je podle něj nadále neudržitelná.

"Kdyby včely medonosné kontrolovalo tolik různých dispečinků letového provozu, neměli bychom v Evropě med už nikdy více v budoucnosti," demonstroval Mayrhuber poněkud neobvyklým způsobem nesmyslnost stávajícího systému.

Jsme 48 let "za opicemi"

Šéf leteckého obra si nebral servítky ani nadále. Podle něj se o společném leteckém prostoru mělo diskutovat už před 48 lety.

Wolfgang Mayrhuber, šéf letecké společnosti Lufthansa
Wolfgang Mayrhuber, šéf letecké společnosti Lufthansa | Foto: Reuters

Letadla tak musí při vyjednávání o překročení vzdušných prostorů ve vzduchu zůstávat déle, než je potřeba, čímž se náklady na jejich provoz výrazně zvyšují.

"Létáme o 6 procent delší trasy, než bychom měli, utrácíme o miliardy dolarů více, než bychom měli, dodržujeme předpisy a na tom všem vlastně jen zbytečně utrácíme," řekl v rozhovoru pro BBC.

Svou argumentaci Mayrhuber podkládá současnými cenami ropy na světových trzích a černými předpověďmi ohledně vývoje jejich cen v budoucnu. Zároveň vyzdvihl nesmyslnost stávajícího systému v souvislosti s bojem za snižování emisí.

Související:

 

Právě se děje

Další zprávy