EU má vážný problém: Polské veto DPH

Simona Holecová
31. 1. 2006 11:13
Praha/Varšava/Vídeň - Praha si netroufla, Varšava ano. Poláci dnes vetovali návrh Evropské unie na změny daně z přidané hodnoty.
Euro
Euro | Foto: Aktuálně.cz

Polská vláda dnes předala Rakousku, které nyní EU předsedá, odmítavé stanovisko k návrhu dohody o změně režimu snížené sazby DPH.

Informovala o tom agentura Reuters.

Dohoda o DPH je pro Brusel klíčová. Procento z těchto daní totiž tvoří vlastní příjmy evropského rozpočtu. A čím vyšší daně, tím vyšší pojištěné příjmy a menší závilost na vůli států platit členské příspěvky.

Nováčci chtějí své výhody

A je klíčová i pro mnohé staré členské země Unie - veto Poláků totiž znamená zvýšení DPH v řadě z nich.

Ještě před týdnem Varšava proti DPH bojovala s Českou republikou a Kyprem. Český ministr financí Bohuslav Sobotka několikrát zopakoval, že vláda návrhy nepodpoří, protože by zle poškodily českou ekonomiku.

Změna sazeb by například zastavila stavební boom, který nyní Česko zažívá. Koncem roku 2007 totiž vyprší výjimka na zařazení stavebních prací do snížené, tedy pětiprocentní DPH. Daň by se tak podle diktátu Unie vyšplhala až na devatenáct procent.

Podobně by to bylo s energií. Vytápění bytů by se posunem DPH směrem vzhůru stalo nákladnějším, pro některé domácnosti až neúnosně.

Paroubek nakonec ustoupil

Přesto premiér Jiří Paroubek nakonec ustoupil tlaku zbylých dvaadvaceti států a v pátek oznámil, že Praha bude souhlasit: "Výsledný kompromis představuje možná 90 procent toho, s čím jsme do toho šli. Nebudeme dohodu vetovat," oznámil.

Podobný vývoj měla situace na Kypru. Polsko tak nakonec zůstalo jediné, které si trouflo Unii čelit.

"Máme skutečně signál od polské vlády, že se nemohou připojit k dohodě. Vyhodnocujeme situaci, zatím bez komentáře," komentoval dnes veto mluvčí rakouského předsednictví Nikola Donig. "Dál běží konzultace mezi členy rakouské vlády a dalších vlád EU."

Snad to není konec, doufá EU

Rakouský ministr financí Karl-Heinz Grasser vzápětí přiznal, že polské "ne" způsobilo v EU velmi vážnou situaci. "Jen doufám, že ještě není vše ztraceno. Učiníme návrh, jak postupovat v příštích dnech," uvedl pro ČTK.

Polské deníky se dnes na předních stranách shodují, že si Varšava zadělala na vážný problém. Už proto, že má země své zájmy především v zemědělské politice; Brusel nyní může "nenápadně" blokovat pokusy země vytěžit více v této oblasti.

"Polská vláda se tak odhodlala k otevřenému konfliktu s EU i s vědomím, že vyvolá gigantický skandál. Státy někdejší patnáctky totiž nyní budou muset zvednou sazby DPH," píše se v dnešním vydání listu Gazeta Wyborcza.

List dále dodává: "Ministryně financí Zyta Gilowská jistě věděla, že pokud bude trvat na vetu, budou se ozývat hlasy hrozící odvetou. Také proto v oznámení uvedla, že Polsko nechce poškodit obyvatele EU, ale chce pro své občany podobné výhody. Lavina se však už spustila," uzavírá Gazeta Wyborcza.

Veta DPH už tu byla

Na druhou stranu - Polsko není jediná země, která v EU návrh na změny DPH vetovala. (Byť je nyní první "nováčkem" v Unii, který si na to troufl.)

Vloni v prosinci návrh zastavilo německé ne; výjimku požadovala například i Francie, která si chtěla snížit daně restauracím.

Na rozdíl od starých členských zemí mají ovšem nováčci proč si stěžovat. Příslušná směrnice, která stanoví jednotnou výši sazby DPH (tedy nejméně 15 procent), byla schválena před jejich vstupem do Unie. Nemohli tak nijak ovlivnit seznam výjimek či si - jako původní členské země - vydobít trvalá přechodná období na některé zboží a služby.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy