ČR nebude vetovat unijní dohodu o DPH

čtk, eko
29. 1. 2006 13:59
Praha - Česká republika nebude vetovat unijní dohodu o snížených sazbách daně z přidané hodnoty. ČR se prý podařilo najít způsob, jak ponechat většinu výstavby bytů i rodinných domů ve snížené sazbě DPH i po roce 2007, kdy Česku končí výjimka.

"Celá věc je uzavřena. Výsledný kompromis představuje 90, možná 95 procent toho, s čím jsme do toho šli. Česko nebude vetovat dohodu o DPH," řekl dnes premiér Jiří Paroubek. Podle něj vláda do dvou týdnů určí, co bude považovat za sociální bydlení, jehož výstavba by i po roce 2007 měla zůstat ve snížené pětiprocentní sazbě DPH. V České televizi to dnes řekl premiér Jiří Paroubek.

"Já si umím představit, že tam bude dokonce i část rodinných domků, například do (rozlohy) 150 metrů čtverečních," dodal. Vláda seznam přijme formou rozhodnutí, ne zákona. "Buďto příští nebo přespříští týden ho vláda přijme," řekl premiér.

Podle ministra financí Bohuslava Sobotky bude většina bytové výstavby po roce 2007 zdaněna sníženou pětiprocentní sazbou DPH i v případě, že by unijní dohodu vetovalo Polsko. Bez souhlasu polského ministra by však v roce 2008 podražilo dálkové vytápění domácností a opravy bytového fondu, kde by sazba DPH vzrostla. Naopak v případě jednomyslné dohody by byla výjimka na opravy prodloužena do roku 2010 a vytápění by zůstalo trvale ve snížené sazbě.

Bydlení zůstane v nižší sazbě DPH, tvrdí Sobotka

"Našli jsme takovou cestu, která zajistí, že se po roce 2007 nezdraží většina bytové výstavby a výstavba rodinných domů," řekl
Sobotka. Na páteční tiskové konferenci čeští politici tvrdili, že chtějí dosáhnout, aby se v polovině roku 2007 opět otevřela debata o povolení snížené sazby DPH v oblasti bydlení.

Dnes ministr uvedl, že chce využít dodatek ke směrnici EU o zařazování zboží a služeb do sazeb DPH. Nižší DPH by se vztahovala podle jeho slov na "většinu bytů". Šlo by o byty, jejichž výstavbu by stát podporoval z veřejných peněz. Řekl to v dnešním pořadu Sedmička na TV Nova. 

Jako příklad uvedl podporu výstavby prostřednictvím půjček ze Státního fondu rozvoje bydlení nebo stavby bytů, které budou
stavebníci financovat ze státem dotovaného stavebního spoření. "My se domníváme, že nejjednodušší systém je v pětiprocentní
sazbě ponechat všechnu výstavbu, která je nějakou formou, byť nepřímo, podporována z veřejných zdrojů, čili ta definice bude
velmi široká a bude pokrývat velkou výstavby nových bytů, bytových domů i jiných domů," řekl Sobotka.

Co by přineslo zvýšení DPH na výstavbu bytů? Růst a pád, říká analytička

Zvýšení DPH na bytovou výstavbu by podle ekonomů i stavebních firem znamenalo zdražení nových bytů a rodinných domů o statisíce korun. Pro stavební trh by to prý znamenalo až tříletý útlum. Zatímco v roce 2007 by stavebnictví rostlo o desítky procent a firmy by hromadně najímaly další pracovní síly, aby stihly co nejvíce bytů postavit a zapsat do katastru nemovitostí, v roce 2008 by nastal propad a propouštění, řekla ekonomka Next Finance Markéta Šichtařová.

Návrh Rakouska od úterního jednání ministrů financí EU blokovalo ČR, Polsko a Kypr. Ostatních 22 zemí EU dohodu
podpořilo, nutná je však jednomyslná shoda. Zástupci Polska i Kypru již dříve uvedli, že kompromis je možný.

 

 

Právě se děje

Další zprávy