Analýza: Česko duplo kvůli DPH,mělo proč

Adam Junek
28. 1. 2006 18:07
Brusel - Česká republika nenaplní svou nedávnou hrozbu a nebude vetovat dohodu zemí Evropské unie o dani z přidané hodnoty. 

 "Celá věc je uzavřena. Výsledný kompromis představuje 90, možná 95 procent toho, s čím jsme do toho šli. Česko nebude
vetovat dohodu o DPH," řekl předseda vlády Jiří Paroubek.

I přes tento posun v postoji české vlády se dohoda o snížených sazbách daně z přidané hodnoty v rámci Evropské unie jeví jako zakletá.

Vloni v prosinci si postavilo hlavu Německo a návrh neprošel jedna ku dvaceti čtyřem. Nyní zase dupou tři nováčci - Polsko, Kypr a Česko. Pro Prahu je to poprvé, kdy se rázně staví proti Bruselu. Jenže tentokrát jí jde o hodně a nakonec zůstala v boji proti Unii sama. Poláci i Kypřané už naznačili, že kompromis je možný.

Stavební boom, který totiž nyní v Česku je, by se záhy zastavil. Koncem roku 2007 totiž vyprší výjimka na zařazení stavebních prací do snížené, tedy pětiprocentní sazby DPH. Daň by se tak vyšplhala na devatenáct procent.

Podobně bolestné by bylo zdražení energií. Vytápění bytů by se posunem daně směrem vzhůru stalo nákladnějším, pro některé domácnosti až neúnosně. Česko proto žádalo, aby se dálkové dodávky tepla ocitly na seznamu trvalých výjimek z vyšší DPH.

Staré státy: rovní mezi rovnými

Další státy zase požadují nižší daně na lokální služby, jako jsou třeba kadeřníci, dále pro restauratéry nebo internetové kavárny.

Největší důvod se bouřit mají nové země. Směrnice, která stanoví jednotnou výši sazby DPH, tedy nejméně patnáct procent, byla schválena před jejich vstupem. Nemohly tak ovlivnit seznam výjimek či vyjednat si tak zvané trvalé přechodné období na některé zboží či služby. Staré země tuto možnost měly a také jí řádně využily.

Právě na nepoměr mezi novými a starými členy nováčci poukazují. Na dohadech o sazbách daní z přidané hodnoty je podle nich velmi dobře vidět, že "všichni jsou si v Unii rovni, jen někteří rovnější".

Přesto by chtěly i staré země další výjimky. Francie chce například snížit daně restauracím. Šlo o volební slib prezidenta Jacquese Chiraka a potřeboval by jej splnit.

Česko směrnici setrvale porušuje. Do výjimek vyjmenovaných zvláštní přílohou totiž nepatří dětské pleny. Přesto je česká vláda zatížila daní pouze pětiprocentní. "Je proti nám v zásadě vedeno kárné řízení, ale jde spíš jen o formalitu. Špatně daněné pleny nám prostě Unie zatím toleruje," uvedl informovaný zdroj z českých diplomatických kruhů.

Jde i o evropskou kasu

Hygienické potřeby na seznamu "vyvolených" totiž jsou, jen mezi ně nepatří dětské pleny. Pleny pro staré lidi naopak na seznam patří.

Při dohadech o DPH jde Evropské komisi o hodně. Procento z těchto daní totiž tvoří vlastní příjmy evropského rozpočtu. A čím vyšší daně, tím vyšší pojištěné příjmy a menší závislost na vůli států platit členské příspěvky.

 

Právě se děje

Další zprávy