Jednání o DPH: Žádný pokrok

ČTK, eko
27. 1. 2006 17:30
Brusel/Vídeň - Jednání o dohodě kolem daně z přidané hodnoty pokračují, žádného pokroku se ale zatím nedosáhlo. Uvádějí to zdroje z Unie. Tisková mluvčí evropského komisaře pro daně a cla László Kovácse oznámila, že nic nového v tomto okamžiku není.

"Jednání pokračují, ale situace se nezměnila," uvedl zdroj z Rakouska. "Pokoušíme se je přesvědčit, že dohoda je výhodná pro
všechny včetně nové členské státy," řekl tiskový mluvčí rakouské reprezentace v Bruselu. "Počkáme na odpověď do konce týdne, tedy do neděle," dodal. Žádný ze zdrojů nechtěl upřesnit obsah jednání, napsala agentura AFP.

Nejmenovaný úředník z rakouského ministerstva financí dnes zpravodaji ČTK ve Vídni ke stanovisku Rakouska ke sníženým sazbám DPH řekl: "Nebudeme nic měnit. V Bruselu ležel na stole návrh, který schválilo 22 států, a každý se musel svým způsobem
podrobit, i velké země jako například Německo. Pokud kvůli zamítavému postoji tří zemí nebude schválen, bude to mít negativní dopad na miliony obyvatel Unie.

Jednání ministrů financí EU o DPH ztroskotala v úterý na odporu ČR, Polska a Kypru. Ostatních 22 států EU s návrhem souhlasilo, nutná je však jednomyslná shoda.

Zatímco zástupci Kypru a Polska již uvedli, že kompromis je možný, český ministr financí Bohuslav Sobotka naopak ve středu uvedl, že může dohodu vetovat i v případě, že ČR zůstane ve svém názoru osamocená.

Sobotka dnes v zahraničí jedná s kolegy z Rakouska a Polska. Rozhodnutí o dohodě či případném veta musí padnout do neděle.

 

Právě se děje

Další zprávy