Odborníci:Vláda s EU prohrála spor o DPH

ČTK, eko
30. 1. 2006 15:49
Praha - Vláda udělala chybu, když odvolala své veto při jednání s Evropskou unií o prodloužení výjimek v dani z přidané hodnoty, míní většina odborníků oslovených ČTK.

PŘEČTĚTE SI: Nižší DPH lze použít na sociální byty

Zařazení výstavby většiny nových bytů a rodinných domů do snížené sazby na základě jejího převedení do sociální politiky státu se podle nich v praxi projeví dalším růstem složitosti daňového systému a větším prostorem pro daňové úniky.

"Vláda prohrála. Je to bohužel závažný precedens, protože až se příště bude jednat o něčem podstatnějším, česká vláda bude považována za měkkého partnera," řekl analytik PPF Pavel Kohout. Miroslav Ševčík z Liberálního institutu upozornil na to, že vláda udělala chybu už dříve při vyjednávání podmínek vstupu ČR do EU. "O daních tvrdili, že budou v národní kompetenci. Mnozí občané na to naletěli a teď se podivují," poznamenal.

PŘEČTĚTE SI: Budou sociální byty od 80 do 90 m2?

"Obětovat se musely všechny státy," soudí Jan Mraček ze sdružení Europlatform. Psychologický nátlak na rebelující členské země byl podle jeho slov velký, potenciální veto by ohrozilo celkový systém výjimek na nižší sazby DPH v EU. V případě krachu rakouského kompromisu by Evropská komise okamžitě vyzvala všechny členské země ke zvýšení DPH u výjimek a přechodných období, dodal.

Prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek očekával, že se vládě podaří vyjednat výjimku na ponechání bytové výstavby ve snížené sazbě už proto, že některé staré země EU nedodržely termín a tyto práce do zvýšené sazby nepřevedly. "Rád si počkám na nové vymezení sociálního bydlení. Zatím si neumím představit, jak by do něj mohly být zahrnuty třeba rodinné domky, jak slibuje premiér," podotkl. Rozhodně lze podle něj čekat, že se stavební firmy zaměří na výstavbu toho typu bydlení, které zůstane ve snížené sazbě.

Bude většina bytů jako sociální bydlení?

Dvě sazby na stejnou věc budou prostorem k daňovým únikům, uvedl Petr Mach z Centra pro ekonomiku a politiku. Opatření prý povede také k pokřivení trhu. Subjekty na trhu se přizpůsobí a budou mít tendenci nabízet většinu bytů jako tzv. sociální bydlení, aby se vešly do dané definice. Stát bude rozšiřovat nabídku půjček do bydlení a dalších opatření, což dále pokřiví trh. "Cílem by nemělo být rozšiřování "sociálního bydlení", ale spíše to, aby bylo více tržního bydlení," řekl.

Pokud nebude prodloužena výjimka na nižší zdanění výstavby rodinných domů a bytů, o které se bude ještě jednat po analýze jejího dopadu na trh, vláda by sama nejméně 70 procent z nich zařadila na dobu bez časového omezení sama do nižší sazby. Umožní ji to směrnice EU, která dává členským zemím kompetenci rozhodnout o definici sociálního bydlení. Konkrétní parametry
budou součástí materiálu, který MF a ministerstvo pro místní rozvoj předloží vládě do 14 dnů.

ČR odsouhlasila dohodu EU o DPH minulý týden. Snížená pětiprocentní sazba by měla i po roce 2007 platit u veškerých dodávek tepla a teplé vody, výstavby většiny nových bytů a rodinných domů a do roku 2010 i u oprav soukromých obydlí. Dohodu zemí EU může odmítnout již jen Polsko, kterému Unie prodloužila lhůtu na vyjádření. Polské veto by podle ministerstva financí ohrozilo pouze prodloužení výjimky na nižší sazbu u dodávek tepla a ČR by pak o tomto bodu musela znovu jednat.

 

Právě se děje

Další zprávy