Brusel čeká na rozhodnutí Prahy o DPH

ČTK, mid
26. 1. 2006 18:18
Brusel - V Bruselu se s napětím čeká, jak se Česká republika rozhodne ohledně režimu snížené sazby daně z přidané hodnoty.

Vysoký úředník ze staré členské země dnes uvedl, že Česko právě absolvuje důležitou lekci evropského chování. Vyjádřil naději, že se premiér Jiří Paroubek dohodne s rakouským kancléřem Wolfgangem Schüsselem a do pátečního večera ustoupí. Toto očekávání sdílí většina členských zemí i Evropská komise.

Rakouský kompromis se Čechům nelíbil

Mezi ČR, Polskem a Kyprem na jedné a ostatními členy EU na druhé straně vznikl spor kvůli kompromisnímu rakouskému návrhu o snížené sazbě DPH. Zástupci těchto nových členských zemí jej v úterý na jednání ministrů financí odmítli jako nespravedlivý. Ostatních 22 států EU s návrhem souhlasí, nutná je však jednomyslná shoda. Jednání proto byla na tři dny přerušena.

Český ministr financí Bohuslav Sobotka však ve středu řekl, že Česko může dohodu o DPH vetovat i v případě, že ve svém názoru zůstane v EU osamocené. Sobotka sám se zatím kloní k použití veta, rozhodnutí však bude závislé na rozhovorech s dalšími státy EU, zejména Polskem. Pokud by ČR dohodu přijala, zvýšila by se od roku 2008 sazba DPH na výstavbu nových bytů z pěti na 19 procent.

Hra s právem veta

Podle Guillauma Duranda ze Střediska evropské politiky (EPC) tento případ jasně ukazuje, jak malý manévrovací prostor noví členové měli při jednání o vstupu a oč horší podmínky jim byly vnuceny ve srovnání s tehdejší patnáctkou. Není pak divu, že se posléze jako členské státy staví na zadní, zvláště mohou-li využít práva veta.

Na druhé straně by si měli uvědomit, uvedl, že možnost využít veto prakticky je mnohem menší než teoreticky, protože je třeba ji vždy kombinovat s vyjednávací pozicí v jiných oblastech. "Je tedy třeba vždy posoudit, zda to, oč se bojuje, je tak důležité, že stojí za to veto použít, a vytvořit tak potíže pro jiné členské státy, což hrozí budoucími důsledky - což je přesně tento případ."

Praha si dělá nepřátele

Diplomaté ze starých členských států považují úterní schůzi ministrů financí za klasickou ukázku vyjednávání v EU. Předsedající Rakousko přišlo s návrhem, který byl pro ČR nepřijatelný. Po mnoha hodinách jednání předložilo kompromisní verzi, která vycházela vstříc části českých požadavků. V tu chvíli bylo možné uzavřít dohodu a Praha mohla podle nich oslavovat, že prosadila změny ve svůj prospěch.

"Nikdy nedostanete všechno, co chcete. Každý si musí uvědomit, že v EU platí kultura remíz, s nimiž není nikdo úplně spokojen," řekl další diplomatický zdroj. Upozornil, že všechno se vším souvisí a jedna výhra může přinést řadu příštích proher. Pokud bude Praha návrh vetovat, je to podle něj klasický příklad, jak si zadělat na příští problémy a přijít o přátele.

EU: nastal čas pro jednotný systém DPH

Pokud by Praha dohodu zmařila, zahájí Evropská komise řízení pro porušení práva proti 11 zemím (včetně ČR), které využívají sníženou sazbu DPH na některé služby s vysokým podílem lidské práce. Ty budou proto muset tyto služby zdanit vyšší řádnou sazbou; média budou žehrat na zdražování a rušení pracovních míst kvůli Česku.

Karel Lanoo ze Střediska pro výzkum evropské politiky (CEPS) se domnívá, že nové země přišly se svými požadavky v nepravý čas, kdy je v EU tendence systém DPH sjednocovat a odbourávat nekoncepční výjimky. "Je pravda, že nové země nedostaly to, co mají ty staré. Není však dobré systém dál tříštit. Čím rychleji ho sjednotíme, tím lépe," řekl ČTK.

 

Právě se děje

Další zprávy