Dánské aerolinky hlásí krach, z Prahy už neodletí

Ekonomika Reuters Ekonomika, Reuters
29. 10. 2008 10:24
Dánská letecká společnost Sterling končí
Přes 40 tisíc cestujících se musí rozloučit s penězi za zakoupené letenky a návrat domů se pro mnohé z nich komplikuje.
Přes 40 tisíc cestujících se musí rozloučit s penězi za zakoupené letenky a návrat domů se pro mnohé z nich komplikuje. | Foto: Reuters

Kodaň - Ekonomická krize si vyžádala další oběť. Dánská nízkonákladová letecká společnost Sterling, jejímž vlastníkem je islandský podnikatel Palmi Haraldsson, s okamžitou platností končí.

Firma tak ruší všechny lety na lince mezi Prahou a Kodaní včetně těch dnešních.

Hlavním důvodem krachu je světová ekonomická krize, stagnující trh a vysoké ceny pohonných hmot.

Zaměstnanci nedostanou říjnové platy, přes 40 tisíc cestujících se musí rozloučit s penězi za zakoupené letenky a návrat domů se pro mnohé z nich komplikuje.

Dánský provozovatel s islandským vlastníkem v zádech rozhodl o odstavení všech letadel. Poté, co se marně pokusil najít nové investory, vyhlásil bankrot. Žádost o oficiální prohlášení konkurzu bude předána ve středu v pozdějších hodinách, píší agentury. 

"Výsledkem je, že Sterling Airlines nemají jinou možnost, než vyhlásit bankrot," stojí v prohlášení společnosti. "V uplynulých třech až čtyřech týdnech padl celý finanční systém a výsledkem je, že islandský investor nemůže společnost nadále financovat."

Společnost Sterling Airlines A/S má hlavní sídlo v Kodani, ale je v islandském vlastnictví. Islanďané převzali společnost v roce 2005 a sloučili ji s aerolinkami Maersk Air.

Společnost byla na pokraji krachu již před 15 lety. Tehdy se ji ale nakonec podařilo oživit a zachránit.

 

Právě se děje

Další zprávy