Alitalii mají zachránit domácí byznysmeni a Air France

alt
27. 8. 2008 17:30
O prodeji Alitalie se jedná již dnes
Ze hry o italského národního dopravce stále není Air France, která se už jednou neúspěšně snažila Alitalii převzít.
Ze hry o italského národního dopravce stále není Air France, která se už jednou neúspěšně snažila Alitalii převzít. | Foto: Air France

Milán - Miliardu eur napumpuje 16 italských investorů do skomírajících národních aerolinek Alitalia. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na dobře informované zdroje.

Podle plánu by se Alitalia měla rozdělit na dvě firmy. První zůstanou dluhy, ve druhé se investoři pokusí národního dopravce znovu nastartovat.

Ztrátová firma požádá o ochranu před bankrotem. Italská vláda má dokonce ve čtvrtek schválit úpravu zákonů, která provedení celého plánu umožní.

Do hry opět vstupuje Air France - KLM, informoval ve středu ministr a dopravy Altero Matteoli. Ještě dnes se mají sejít poradci Alitalie a banky Intesa Sanpaolo se zástupci největší evropské letecké společnosti.

Letadla bude řídit manažer skútrů

Mezi investory do Alitalie má být kromě samotné banky Intesa řada předních italských podnikatelů, například rodina Benettonů, které patří mimo jiné stejnojmenná oděvní firma.

Šéfy "nové Alitalie" se pak mají stát Roberto Colaninno a Rocco Sabellil. Ti před několika lety převzali a zachránili před krachem firmu Piaggio, významného výrobce skútrů a motorek.

Se společností by se měla spojit i firma Air One, která je jejím jediným skutečným konkurentem na výnosné lince Milán-Řím, uvádí Reuters.

Spekuluje se tom, že investoři do Alitalie si získají přízeň premiéra Silvia Berlusconiho. Záchrana Alitalie byla totiž jeho předvolebním slibem.

Italský stát teď vlastní necelou polovinu Alitalie. Firma je posledních několik let chronicky ztrátová, jen loni prodělala bezmála půl miliardy eur.

 

Právě se děje

Další zprávy