Maďarsko získá obří pomoc, dostane 476 miliard korun

Ekonomika Ekonomika
29. 10. 2008 8:15
Maďarsko získá injekci od EU a MMF, musí ale splnit jisté podmínky
Foto: Reuters

Brusel - Mezinárodní měnový fond, Světová banka a Evropská unie se dohodly, že poskytnou maďarské ekonomice zasažené finanční krizí celkem 25,1 miliardy dolarů (476 miliard korun).

Jde o největší mezinárodní záchranný balík pro rozvíjející se ekonomiku od začátku celosvětové krize.

Maďarsko patří k zemím, kterou dosud nejcitelněji zasáhly její dopady, a peníze mají zemi pomoci dostat se z ekonomických problémů.

Dohoda následuje poté, co tyto instituce nabídly půjčky Ukrajině a Islandu ve výši 16,5 miliardy dolarů, resp. 2,1 miliardy; o půjčkách jednají také Pákistán, Bělorusko nebo Srbsko.

Maďarsko nemá o podporu nouzi

MMF ve svém prohlášení uvedl, že uzavřel s Maďarskem smlouvu o úvěrovém programu v hodnotě 15,7 miliardy dolarů. Finanční podpora musí být ještě schválena, projednávání proběhne počátkem listopadu.

EU je připravena poskytnout Maďarsku 8,1 miliardy dolarů a Světová banka dalších 1,3 miliardy dolarů.

Maďarsko před pár dny uzavřelo jednání o stabilizaci krizí otřesené ekonomiky. Centrální banka Maďarska ve snaze zastavit oslabování forintu minulý týden skokově zvýšila hlavní úrokovou sazbu na 11,5 procenta.

MMF: My dáme peníze, vy zmenšete státní výdaje

Země si už doposud půjčila v zahraničí přes 100 miliard dolarů. Tamní měna forint ztratila během posledního měsíce zhruba 20 procent ze své hodnoty vůči euru a dolaru.

MMF ale žádá pro udělení podpory podmínku - maďarská vláda musí snížit státní výdaje, včetně sociálních dávek a platů ve veřejném sektoru. Fond si od tohoto kroku slibuje, že v zemi v příštím roce klesne schodek veřejných financí na 2,6 procenta HDP z předpokládaných 3,4 procenta.

Čtěte více:

 

Právě se děje

Další zprávy