Čínská banka vstoupila hrdě na burzu

Dušan Klimeš
27. 10. 2006 12:45
Hong Kong - ICBC, největší banka Číny, vydělala rekordně na prodeji svých akcií. Hned po otevření burzy navíc posílily téměř o pětinu.

Hned dvojitý, několikamiliardový úspěch si mohou připsat vlastníci čínské banky Industrial and Commercial Bank of China (ICBC). Když nabídli investorům, aby si koupili akcie, které měly jít později na burzu, strhla se kolem těchto cenných papírů hysterie.

Hned první den, kdy mohli zájemci podávat své nabídky, bylo jasné, že by akcie chtělo mít dvakrát více lidí a firem, než kolik jich je k dispozici.

V tu chvíli už bylo jasné, že půjde o vůbec nejúspěšnější prvotní uvedení akcií na burzu (IPO) v historii. Banka měla vydělat 19 miliard.

Víc a víc akcií

Burzovní pravidla navíc povolují při takto enormním zájmu navýšit počet akcií o dalších patnáct procent. A to bankéři udělali.

Akcie, které budou obchodovány v Hong Kongu a Šanghaji, tak prodali za 21,9 miliardy dolarů. Tím o 3,5 miliardy porazili do té doby největší IPO firmy NTT DoCoMo.

Dnes se tedy začaly akcie veřejně obchodovat. A znovu přinesly skvělý úspěch. Jejich cena totiž rovnou vzrostla o dalších 18 procent. Zájem o tyto akcie je totiž enormní.

Jiang Jianqing, předseda Industrial and Commercial Bank of China
Jiang Jianqing, předseda Industrial and Commercial Bank of China | Foto: Reuters

Čínský moloch

ICBC se tak stává sedmou největší bankou světa, hned za UBS. Objem aktiv u čínského obra přesahuje 816 miliard dolarů.  

S tím, jak roste čínská ekonomika, snaží se i investoři umístit své prostředky ve firmách, které jsou s tímto boomem úzce spojeny.

I další čtyři čínské banky vydaly své akcie a pustily se tak do nejistých vod burzy. Zatím se jim velmi daří. Přesto se analytici obávají, že byly přeceněny, a že vyvstávají otázky ohledně kvality jejich portfolia.

 

Právě se děje

Další zprávy