Hamburgery jdou na burzu

Dušan Klimeš
18. 5. 2006 10:30
Miami - Investoři se s chutí zakousli do akcií jednoho z největších amerických řetězců s rychlým občerstvením Burger King.

Celosvětově působící konkurent firem McDonald´s či KFC se totiž rozhodl vstoupit na burzu a nabídnout své akcie k veřejnému obchodování. Minulý týden uspořádal gigantickou show, která měla investory "navnadit" k nákupu cenných papírů.

A zdá se, že představení bylo natolik dobré, že firmě z Miami dopomohlo k 425 milionům dolarů za upsané akcie. To znamená 17 dolarů za jeden kus akcie, což je na horní hranici očekávání firmy i analytiků.

"Díky svému jménu firma překonala to, co se pro ostatní může stát překážkou," řekl pro Miami Herold David Menlow, šéf společnosti IPOfinancial.

Akcie se tak dnes mohou začít prodávat na newyorské burze NYSE pod symbolem BKC.

Úspěšné, ale daleko za konkurencí

První upsání, které patří mezi největší v historii Floridy, znamená milník ve vývoji firmy, která byla založena v roce 1954. Jelikož prodané množství tvoří asi dvacet procent všech akcií, je nyní tržní hodnota společnosti 2,2 miliardy dolarů.

Přesto zůstává daleko za největším konkurentem, firmou McDonald´s. Ta se může pochlubit hodnotou 43 miliard. Další z konkurentů, společnost Wendy´s, která působí převážně na americkém trhu, je oceněn na 6,94 miliardy dolarů.

Burziáni na newyorské Wall Street čekají na oznámení výsledků hospodaření předních světových firem
Burziáni na newyorské Wall Street čekají na oznámení výsledků hospodaření předních světových firem | Foto: Reuters

Reakce Wall Street nejistá

Přestože burziáni z Wall Street měli v posledních měsících "chuť" na akcie restauračních řetězců, analytici nepředpokládají, že by Burger King byl nakonec tak úspěšný jako například Chipotle Mexican Grill, který patří McDonald´s.

Přesto, Burger King v posledních osmi čtvrtletích oznámil vždy kontinuální růst prodeje. Na druhou stranu se obchodníci s akciemi obávají dopadu výměny vedení, která proběhla měsíc před veřejným upsáním akcií a nákladů 367 milionů dolarů na odkup minoritních podílů.

 

 

Právě se děje

Další zprávy