Čína porazí Japonsko,Západ na tom vydělá

Dušan Klimeš
9. 10. 2006 12:30
Hongkong - Japonská hrdost dostala zásah od čínského tygra. Čínská banka upsala akcie v rekordní výši, a přebrala tak žezlo od japonské firmy. Uvnitř: NEJVĚTŠÍ IPO HISTORIE

Největší čínská banka Industrial & Commercial Bank of China (ICBC) se sídlem v Hongkongu dnes spustila první upisování svých akcií, takzvané IPO, a hned to vypadá na historicky nejvyšší částku.

Od roku 1998 si držela prvenství japonská technologická společnost NTTDoCoMo, když své akcie na burze umístila za 18,4 miliardy dolarů.

Infobox

NEJVĚTŠÍ IPO HISTORIE

  1. NTT DoCoMo v roce 1998 upsala akcie za 18,4 miliardy dolarů
  2. Energetická firma Enel získala 17 miliard dolarů
  3. Německý Deutsche Telecom v roce 1996 vydělal 13 miliard dolarů
  4. Největší americký úpis provedla AT&T v hodnotě 10,6 miliardy
  5. Telekomunikační Telstra udala akcie za 10 miliard

O svoji pozici ale zřejmě po osmi letech přijde. ICBC totiž podle všeho prodá své akcie na burzách v Hongkongu a Šanghaji za více než 19 miliard dolarů. Pokud využije možnosti, kterou jí burzy dávají, a navýší počet akcií o dalších patnáct procent, částka by se mohla dostat až k 21,9 miliardám.

Už dnes, tedy hned první den, kdy mohou investoři upisovat akcie, zájem dvojnásobně převyšuje nabízené množství.

Strategičtí partneři jásají

Tato čísla potěší světově nejziskovější firmu obchodující s akciemi Goldman Sachs. Ta v lednu tohoto roku koupila podíl v bance za 2,58 miliardy dolarů a stala se jedním ze strategických partnerů. Hodnota této investice se jí díky rekordnímu IPO zvýší na 6,5 miliardy dolarů.

Zisk z této akce tak pro Goldman Sachs bude asi 130 procent. Podle všeho se tak i díky této "trefě" udrží na špici světových obchodníků.

"Bude to pro ně jeden z nejvýnosnějších obchodů," říká pro agenturu Bloomberg Zhou Lin-lin, analytik hongkongské společnosti Principle Capital. Investovat do firem, které připravují IPO, je podle něj velmi výnosná strategie.

Se ziskem musí počkat

Obdobně jako Goldman Sachs investovaly v lednu i další západní společnosti do největší čínské banky. Allianz a American Express koupily dohromady podíl za 1,25 miliardy dolarů, díky IPO zaznamenají zisk 1,79 miliardy dolarů.

Foto: Reuters

S vybíráním zisku ale budou muset počkat minimálně dva roky, protože při lednovém nákupu se jako strategičtí investoři zavázaly, že si své podíly podrží až do dubna roku 2009.

Akcie si zažijí svoji burzovní premiéru za necelé tři týdny, 27. října tohoto roku.

 

Právě se děje

Další zprávy