Zisky jsou od boha, ztráty zatáhne stát

Dušan Klimeš
18. 5. 2006 9:00
Rijád - Bezrizikový zisk, nulové ztráty. To je sen každého investora. V Saúdské Arábii se tento sen může stát realitou.
Král Saúdské Arábie Abdulláh
Král Saúdské Arábie Abdulláh | Foto: Reuters

Král této středovýchodní země se totiž rozhodl, že pro své občany založí bezrizikový investiční fond, pomocí kterého budou moci investovat na místní burze.

Po dva roky tak budou moci hrát o zisk. A pokud prohrají? Nic se neděje, ztráty půjdou na vrub právě státního fondu. Takže není možné prodělat.

Takovouto snovou investiční příležitost budou mít po dva roky a budou moci proinvestovat až 500 tisíc rijálů, což je téměř tři miliony korun.

Král Abdulláh zatím nestanovil přesný plán, odkdy a dokdy bude investiční "hra" probíhat. Jisté je, že si své zájemce mezi potenciálními třemi miliony investorů najde.

MOSKVA (Rusko) - Diagram znázorňuje růst akcií ruského plynárenského gigantu Gazprom 13. ledna na burze v Moskvě. Tržní kapitalizace Gazpromu se už předešlého dne dostala nad 200 miliard dolarů.
MOSKVA (Rusko) - Diagram znázorňuje růst akcií ruského plynárenského gigantu Gazprom 13. ledna na burze v Moskvě. Tržní kapitalizace Gazpromu se už předešlého dne dostala nad 200 miliard dolarů. | Foto: Aktuálně.cz

"Fond bude určen především pro lidi s omezenými příjmy, zaměstnance a podobně. Na těchto lidech mi záleží nejvíc," citoval krále server BBC News.

"Pokud na burze vyhrají, pak je to díky jejich štěstí a s boží vůli, pokud prohrají, tak je jich kapitál chráněn vládou," dodal monarcha.

Zachraňme burzu

Saúdská burza ztratila během posledních dvou měsíců více než polovinu své ceny. To velmi ublížilo důvěře lidí ve vládu a v krále, neboť stovky tisíc "obyčejných" občanů přišly o své peníze.

Král nato ostře obvinil bohaté spekulanty z toho, že manipulují s trhem. A věří, že "fond občanů" přinese zmírnění a klid na burzu.

Podle analytika Davúda al-Širjana je celá akce s fondem součástí králova plánu na zvyšování životní úrovně občanů Saúdské Arábie.

"Chudoba a nezaměstnanost je líheň pro terorismus a nestabilitu. Král si uvědomuje politický dosah svého rozhodnutí, který je obrovský," dodal al-Širjana.

Cena ropy se pohybuje v okolí svého historického maxima. Pociťují to i Američané - poprvé po čtvrt století platí za benzin v přepočtu více než 17,80 korun za litr.
Cena ropy se pohybuje v okolí svého historického maxima. Pociťují to i Američané - poprvé po čtvrt století platí za benzin v přepočtu více než 17,80 korun za litr. | Foto: Reuters

Na prodej

Dalším krokem, jak zatraktivnit největší burzu v regionu pro investory, je plán prodat značnou část akcií této burzy. Ty jsou zatím v držení vlády, a ta je tak jediným akcionářem, a tedy i majitelem a provozovatelem burzy.

K podobnému kroku se v minulosti rozhodly i jiné burzy po celém světě. Proto je nyní možné koupit akcie například newyorské burzy, německé burzy ve Frankfurtu, londýnské LSE či panevropské Euronext.

Soukromí vlastníci totiž většinou dokáží lépe řídit takovou instituci a dokáží i efektivněji lákat další investory a firmy. Navíc je toto vlastnictví transparentní a zvyšuje důvěru v burzu.

 

Právě se děje

Další zprávy