Rusko prodalo část "národního pokladu"

Adam Junek
14. 7. 2006 22:04
Moskva - Ruská vláda dala investorům k dispozici osminu ropného gigantu Rosněfť. Jde o pátou největší emisi akcií. Uvnitř: NEJVĚTŠÍ EMISE

Otevíráme se světu, do soukromých rukou pouštíme naše "rodinné stříbro". Takovou zprávu vyslalo Rusko den před summitem G8.

Dnes se uskutečnil úpis primární emise akcií ropné společnosti Rosněfť. A skončil naprostým úspěchem. Vynesl totiž 10,4 miliardy dolarů a ocenil celý koncern na bezmála 80 miliard.

Jde tak o největší podobnou akci letošního roku, také největší v ruské historii. V celosvětovém měřítku je v tomto ohledu  Rosněfť na páté příčce.

Hon na ruskou ropu

"Někteří z nás celou noc nespali," řekl agentuře Reuters Rair Simonjan, šéf Morgan Stanley v Rusku, jež byla poradcem při emisi. "Nyní vše skončilo obrovským úspěchem."

Podle prohlášení Rosněfti skoupili 21 procent akcií  strategičtí investoři. Další podrobnosti však odmítla firma poskytnout. Podle zdrojů blízkých emisi chtělo vedení koncernu tituly v hodnotě okolo tří miliard dát firmám BP, Petronas a CNPC. Ty podle bankéřů doufaly v získání balíku až za šest miliard.

Infobox

NEJVĚTŠÍ IPO HISTORIE

  1. NTT DoCoMo v roce 1998 upsala akcie za 18,4 miliardy dolarů
  2. Energetická firma Enel získala 17 miliard dolarů
  3. Německý Deutsche Telecom v roce 1996 vydělal 13 miliard dolarů
  4. Největší americký úpis provedla AT&T v hodnotě 10,6 miliardy
  5. Telekomunikační Telstra udala akcie za 10 miliard

Takto vysoký zájem vyhnal cenu akcií blízko původně předpokládané horní hranici. Rozpětí požadované ceny bylo 5,85 až 7,85 dolaru za kus. Nakonec se nakupovalo za 7,55.

Rosněfť se díky stanovené ceně dostala svou tržní hodnotou nad konkurenční společnost Lukoil, ruskou ropnou jedničku, i když ta má více ropných rezerv a daleko větší rafinérské kapacity.

Strategičtí investoři podle bankovních zdrojů hledají co nejužší vztahy s Kremlem, který v posledních letech obnovil svou kontrolu nad energetickým sektorem. Na podnikání v Rusku je totiž lákají obří zásoby a hlavně "láce" vytěžené ropy.

V Rusku totiž vytěžení jednoho barelu přijde na něco málo více než dva dolary.

Pro Rusko je úspěšná emise rozhodně dobrou PR akcí před summitem nejbohatších států světa, který zítra startuje v Moskvě. Dává tak najevo, že rozhodně nebrání běžnému podnikání a nekoncentruje ekonomickou moc v rukou státu. Navíc akcie si mohli pořídit i zahraniční investoři.

To třeba dříve nebylo zcela reálné v případě plynárenského monopolu Gazprom. Zahraniční zájemci si mohli pořídit tak zvané americké depozitní papíry - ty jsou dražší než běžná akcie a navíc nezakládají právo na hlasování na valné hromadě.

Jukos se brání

Úspěšnou propagaci díky přesně naplánované emisi trochu kalí akce ze strany bývalé ruské ropné jedničky, společnosti Jukos.

Ta požádala londýnský soud, aby obchodování s akciemi Rosněfti zakázal. "Rozhodnutí by mohlo přijít již dnes. Požádali jsme soud, aby jednal rychle, tedy nejpozději do 19. července, kdy začne obchodování s akciemi na burze," uvedla mluvčí Jukosu Claire Davidsonová.

Jukos totiž tvrdí, že většina hodnoty emise pochází z ukradených aktiv, která dříve Jukosu patřila. Ruské úřady totiž vyměřily firmě zpětně daňové nedoplatky ve výši 33 miliard dolarů. Navíc zatkly a později odsoudily k dlouholetému trestu bývalého šéfa a majitele Jukosu Michaila Chodorkovského. Soustředěný tlak pak přivedl firmu na pokraj bankrotu.

Navíc v prosinci roku 2004 došlo k nucenému prodeji nejcennější části Jukosu, divize Juganskněftěgaz. A tu nakonec odkoupila Rosněfť.

"Sedmdesát pět procent hodnoty této primární emise je třeba připsat nám ukradenému majetku. A prodávat takovouto firmu do rukou soukromých akcionářů je nelegální, protože přece nelze prodávat něco ukradeného," vysvětluje postoj Jukosu Davidsonová.

Rosněfť se však nebojí. "Naši právníci žalobu prověřili a jsme si jisti, že jakékoliv rozhodnutí soudu nebude mít efekt na dnešní úpis," řekl mluvčí Rosněfti Nikolaj Manvelov.

Jeho slova potvrzují i analytici. "Kdyby mohli prodej akcií zastavit, už by to udělali," míní Oleg Jelezko z moskevského brokerského domu Renaissance Capital.

 

Právě se děje

Další zprávy