Nové čínské akcie dnes vítězily

Dušan Klimeš
1. 6. 2006 14:55
Hongkong - Skvělý start mají za sebou akcie čínské banky Bank of China. Dnes se poprvé obchodovaly na burze v Hongkongu a hned si připsaly 14 procent.  Uvnitř: NEJVĚTŠÍ IPO HISTORIE
Foto: Reuters

Úpis akcií Bank of China se přitom před pár dny stal největší primární emisí akcií (IPO) od roku 2000 je u konce. Bank of China si díky němu přišla na rekordních 9,73 miliardy amerických dolarů.

Druhé největší čínské bance se podařilo udat jednu akcii za 2,95 hongkongských dolarů, tedy pouhých pět centů pod horní hranicí, na kterou se vůbec mohly dostat. Dnes se obchodovaly za bezmála 3,4 dolaru.

O tyto cenné papíry byl mimořádný zájem. Banka se sídlem v Pekingu zaznamenala šestnáctkrát větší poptávku, než kolik činí nabízené množství akcií. S těmi se poprvé začne obchodovat 1. června na burze v Hongkongu.

Čínké banky jsou v kurzu

Současná situace akciím v rozvíjejících se zemích moc nepřeje. Přesto investoři bankovním titulům věří. Sází na to, že při desetiprocentním růstu čínské ekonomiky bude souběžně růst i zájem o půjčky.

Infobox

Největší IPO v historii:

  1. NTTDoCoMo v roce 1998 upsala akcie za 18,4 miliardy dolarů
  2. Energetická firma Enel získala 17 miliard dolarů
  3. Německý Deutsche Telecom v roce 1996 vydělal 13 miliard dolarů
  4. Největší americký úpis provedla AT&T v hodnotě 10,6 miliardy
  5. Telekomunikační Telstra udala akcie za 10 miliard

Chuť na investice do čínských bank budou moci zájemci otestovat znovu v září, kdy by svůj první úpis akcií měla provést i Industrial & Commercial Bank of China. Jeho hodnota by měla dosáhnout až dvanácti miliard amerických dolarů.

"Občasné výkyvy akciových trhů neodradí investory, aby se nepokusili urvat alespoň kousek z koláče čínského ekonomického růstu," řekl agentuře Bloomberg Kingston Lee, ekonom společnosti Nomura Asset Management.

"A úspěšný úpis čínské banky je předzvěstí dalších dobrých výsledků," doplňuje Lee.

Další obři následují

Bank of China dokončila největší IPO od roku 2000. Tehdy si peníze formou úpisu sháněla divize americké telekomunikační společnosti AT&T. Její akcie se prodaly za 10,6 miliardy dolarů.

Lidé stáli frontu, aby si mohli vyzvednout brožuru o úpisu akcií Bank of China
Lidé stáli frontu, aby si mohli vyzvednout brožuru o úpisu akcií Bank of China | Foto: Reuters

Celosvětově se v tomto roce provedly úpisy v celkové hodnotě 69,3 miliardy dolarů, což je téměř o pět miliard více než loni.

Právě dnes dokončuje své IPO i společnost MasterCard, druhá největší asociace světa poskytující kreditní karty a s nimi spojené služby. Její nárůst aktiv však bude "pouze" 2,84 miliardy dolarů.

K hlavním cílům investorských nájezdníků bude letos jistě patřit již zmíněné vydávání akcií čínské banky Industrial & Commercial a ruské státní firmy Rosněft, které proběhne v Londýně a mělo by mít hodnotu asi deset miliard dolarů.

Bank of China v loňském roce půjčila klientům 177 miliard dolarů, z čehož 35 procent putovalo k domácím výrobcům.

 

Právě se děje

Další zprávy