Apple už se s Číňany nehádá

dkl, ČTK
4. 9. 2006 15:00
Peking - Americká počítačová firma Apple urovnala spor s firmou Hongfujin, která pro ni vyrábí iPod. Problémem byly pracovní podmínky v závodě.

Čínský podnik Hongfujin Precision Industry stáhl žalobu na dva novináře listu China Business News, kteří o případu psali.
List uveřejnil zprávu v dnešním vydání a zástupci firmy na internetu.

Firma Foxconn Technology Group, tchajwanský vlastník čínského závodu, a deník China Business News urovnaly spor poté, co se navzájem obviňovaly z matení druhé strany během soudního sporu.

Zpráva na internetových stránkách Foxconnu uvádí, že se obě strany začaly respektovat. Hongfujin uznal, že média mají právo dohlížet na chování korporací, a list uznal, že se podnik podílí na ekonomickém rozvoji Číny a hospodářské soutěži. Na potřebě hájit práva zaměstnanců se obě strany shodly.

Za článek k soudu

Minulý týden firma Apple Computer oznámila, že se snaží spor vyřešit. Dvojice novinářů v článku v China Business News kritizovala způsob zacházení se zaměstnanci v továrně sestavující iPody a čínský závod novináře zažaloval u soudu.

Místní i zahraniční média pak kritizovala to, že Hongfujin žádal jako odškodné v přepočtu téměř tři miliony eur a že soud dal osobní aktiva novinářů zmrazit. Hongfujin poté snížil požadavek odškodného na symbolický jeden jüan a místní vláda nařídila, aby společnost založila odborovou organizaci.

List dnes v komentáři také přiznal, že sporný článek měl slabá místa. K nim se ale blíže nevyjádřil, napsala agentura AP.

Trhu s přenosnými mediálními přehrávači iPod stále dominuje. Od vstupu iPodů na trh z roku 2001 jich Apple prodala již desítky milionů. Jen za tři měsíce do června se těchto přehrávačů prodalo 8,11 milionu.

 

Právě se děje

Další zprávy